ABSI

Gezond of ongezond gewicht? Gebruik de ABSI calculator

BMI

Meestal zien we in de spiegel wel of er iets te veel aan ons lichaam is blijven kleven, maar om te weten of er echt sprake is van ongezond overgewicht wordt er meestal naar de BMI (Body Mass Index) gekeken. Die bereken je door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Je hoeft niet ingewikkeld te gaan rekenen, op internet vind je talloze BMI calculators. Is de BMI hoger dan 25 dan is er sprake van overwicht. Het probleem alleen met de BMI is dat het geen rekening houdt met de hoeveelheid vet en de plek waar het vet zich bevindt. Een bodybuilder bijvoorbeeld met veel spieren en weinig vet kan een hoge BMI hebben zonder dat dit ten koste gaat van de gezondheid. Andersom kan iemand met een lage BMI veel vet in de buikstreek hebben rondom de organen (de bierbuik of appelvorm) wat weer meer gezondheidsrisico’s tot gevolg heeft.

Buikomvang

Om een goed beeld te krijgen is het daarom beter om naast de BMI ook de buikomvang te meten met een meetlint. Meet jezelf daarvoor op het smalste deel van je middel. Tussen de bovenkant van je bekken en de onderkant van je ribben. Houd je adem niet in.

  • Voor vrouwen is een omvang van tussen de 68 en 80 cm goed. Een omtrek tussen de 80 en 88 cm geeft een verhoogd risico op gezondheidsproblemen en een buikomtrek van meer dan 88 cm duidt zelfs op een ernstig verhoogd risico.
  • Voor mannen liggen deze getallen op tussen 79 en 94 cm voor een gezonde omvang, 94 tot 102cm voor een verhoogd risico en meer dan 102 cm voor ernstig verhoogd risico.

Kijk HIER hoe je je buikomtrek goed kan meten,

Nieuwe methode

Een nieuwe methode die zowel rekening houdt met BMI als de Buikomtrek is ABSI (A BODY Shape Index). Een ideale formule waarvoor gebruik gemaakt kan worden van online calculators te vinden. Je hoeft alleen de getallen in te vullen. Een ABSI calculator vind je bijvoorbeeld op https://www.absicalculator.eu.

Is de uitkomst van je berekening 1, dan loop je een gemiddeld risico op ziekten gerelateerd aan obesitas. Bij elk tiende punt lager of hoger heb je respectievelijk tien procent minder of meer risico.

 

Deze tip komt uit mijn boek n Beetje Leuk Ouder Worden, 101 verrassende en bewezen tips voor lichaam en geestNog 100 tips lezen? Bestel dan mijn boek HIER

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie