kleine bewegingen

Het zijn de kleine bewegingen die het ‘m doen

Hoeveel beweeg jij per week? Grote kans dat je deze vraag beantwoordt met iets als: ‘2 keer per week naar de sportschool’ of 1 keer per week tennis of  ‘ik fiets elke dag een halfuur’. De focus ligt algauw op die actieve uren, maar het is beter om te kijken naar de uren waarin je níét beweegt, de uren waarin we op ons gat zitten. Het is veel effectiever om juist daar beweging in te brengen.

3 vragen aan bewegingswetenschapper Hans Savelberg, hoogleraar academisch onderwijs in beweging.

  1. Waarom zijn die alledaagse bewegingen zo belangrijk?
    ‘Simpel gezegd omdat we ons lichaam moeten laten voelen dat het nodig is. Alle processen in ons lichaam kosten energie, zo ook het in stand houden van de spieren en de botten. Vanuit de evolutie zijn we zo gebouwd dat we zuinig moeten zijn met onze energie. Als je je spieren en botten niet regelmatig gebruikt dan gaat het lichaam ze opruimen. Immers, iets wat niet gebruikt wordt maar wel energie kost, is verspilde energie. Ondertussen wordt er wel gegeten en ontstaat er een enorme disbalans. Je kunt denken: ik sport wel 2 keer in de week, maar je lichaam heeft veel meer baat bij bewegingsactiviteit verdeeld over de dag. Het moet continue geprikkeld worden om zichzelf in stand te houden.
  2. Om wat voor bewegingen gaat het dan precies?
    ‘Het maakt niet uit wat je doet, alleen opstaan uit je stoel is al goed, of even naar de badkamer lopen, of iets intensiever: naar je werk fietsen. Een studie die ik heb gedaan met mijn onderzoeksgroep laat goed zien hoe belangrijk die kleine bewegingen zijn. We lieten een groep studenten eerst vier dagen de hele dag zitten, ze stonden alleen op om naar de wc te gaan. Daarna keken we naar hun bloedwaarden. Vervolgens lieten we ze weer 4 dagen zitten maar nu met elke dag een half uur intensief sporten. De derde keer lieten we ze om het half uur even opstaan en anderhalve minuut lopen. Alleen die laatste keer waren de bloedwaarden er aanzienlijk op vooruit gegaan. Meer dus dan bij de dagen met het sporten, terwijl het energieverbruik even hoog was. Zo was de suikerhuishouding beter en het cholesterolgehalte lager. Het is dus echt belangrijk’
  3. Hoe kunnen we het aantal bewegingen het best opschroeven?
    ‘Je kunt je voornemen om elke uur even een paar kniebuigingen te maken, maar daar komt al snel de klad in. Wat veel beter werkt is bewegingen te combineren met dingen die je toch al moet doen. Moet je naar de 4e verdieping dan kun je net zo goed de trap nemen in plaats van de lift. Telefoneren kan net zo goed staand. Je kunt je bladeren in de tuin opruimen met een bladblazer maar ze ook zelf aanvegen.’

Fidget-en

Ook de allerkleinste bewegingen zoals friemelen aan je haren, het aan- en uitklikken van je pen, het wiebelen met je voet, blijken van betekenis te zijn. Een fenomeen dat in het Engels fidgeting (friemelen) genoemd wordt. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat als je veel ‘fidget’ tien keer zoveel calorieën verbrandt dan wanneer je rustig stilzit. Volgens een studie van de Amerikaans Mayo Clinic (Een academisch medisch centrum dat zich richt op gezondheidszorg, onderzoek en onderwijs) kunnen die vele kleine bewegingen zo’n 350 kcal per dag schelen. Dat is evenveel als wat je verbrandt met een half uur joggen!

Het is tijd om op te staan

Er zijn verschillende apps die je helpen om minder lang achter elkaar te zitten. De gratis Stand up! app herinnert je er met een belletje aan om op te staan. Je kunt zelf instellen of dat om de 30, 60 of 90 minuten moet. Af en toe irritant, maar het werkt wel!

Verhoog je NEAT

De kleine bewegingen die we overdag maken worden ook wel NEAT genoemd. Non-Exercise Activity Thermogenisis. De gemiddelde persoon verbrandt zo’n 30% van de calorieën door dit soort normale activiteiten. Wil je je NEAT opvoeren en tegelijk wat krachttraining doen, ga dan veel met de trap, maak wat lunges (uitvalstappen) als je naar het koffiezetapparaat loopt en doe een squat (kniebuiging) iedere keer als je opstaat uit je stoel.

Dit artikel heb ik eerder geschreven voor het tijdschrift Radar+

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie