dooor de neus ademen

Hoe ademen door de neus je leven kan veranderen

Adem je vaak door je mond? Soms, of alleen ’s nachts? Leer jezelf aan om door je neus te ademen en zie wat dat met je gezondheid doet! Hoe een kleine aanpassing een wereld van verschil kan maken.

Onlangs luisterde ik -door een tip van een vriendin- naar een podcast waarin de Amerikaanse wetenschapsjournalist James Nestor werd geïnterviewd over zijn boek Breath.*  Zelden heb ik met zoveel verbazing naar iets geluisterd. “Wie dit boek leest, zal nooit meer ademhalen als voorheen” schrijven recensenten over de bestseller. En dat klopt. Dat een goede ademhaling belangrijk is wist ik, maar niet dat het zó’n verschil kon maken.

Over ademhalen zijn in de loop der jaren honderden boeken geschreven en evenzoveel cursussen en therapieën ontwikkeld maar James Nestor laat door zijn 8 jaar lange research zien dat zelfs door kleine aanpassingen in de manier waarop we ademhalen we atletische prestaties kunnen verbeteren, onze interne organen kunnen verjongen en zelfs astma en auto-immuunziektes kunnen verhelpen. Nestor sprak wetenschappers, yogagoeroes, en ademhalingsdeskundigen, spitte tientallen grote onderzoeken door en deed zelf experimenten. Zo leefde hij bijvoorbeeld 10 dagen lang met doppen in zijn neus waardoor hij door zijn mond moest ademhalen. Wat gebeurde er; hij ging snurken (van een paar minuten per nacht naar 4 uur per nacht,) ontwikkelde apneu en zijn stresslevels en bloeddruk gingen omhoog.

Hoewel James Nestors’ boek over goed ademen in het algemeen gaat, ligt het accent vooral op de neusademhaling omdat je daar het grootste verschil mee maakt. De mens is helemaal niet gemaakt om door de mond adem te halen, toch zijn we het in de loop der eeuwen steeds meer gaan doen. Tijd om het weer af te leren want zie wat neusademhaling je kan brengen:

1. Bescherming en weerstand

Als je door je neus ademt wordt de lucht verwarmd, vochtig gemaakt en gemengd met stikstofmonoxide. Die stikstofmonoxide heeft 2 functies:
A. het doodt schadelijke bacteriën, en daarmee ondersteunt het neusslijmvlies het immuunsysteem

B. het werkt vaatverwijdend op luchtwegen slagaders en haarvaten. Dat betekent dat zuurstof efficiënter wordt opgenomen. Neusademhaling zorgt er dus voor dat je meer zuurstof binnenkrijgt en heeft het hele lichaam baat bij.

 2. Voorkomt veel aandoeningen

Neusademhaling verkleint de kans op snurken en apneu aanzienlijk. Slaapapneu, diabetes en hartaandoeningen worden in verband gebracht met mondademhaling.

3. Beter gebit

Mondademhaling zorgt voor het uitdrogen van het tandvlees en verhoogt de zuurgraad in de mond. Het vergroot de kans op ontstekingen en gaatjes. Bovendien werkt een droge mond een slechte adem in de hand.  Neusademhaling zorgt dus voor een beter gebit

4. Helpt te ontspannen

Neusademhaling dwingt je om langzamer te gaan ademhalen. Een goede neusademhaling helpt je te ontspannen en voorkomt een hoge bloeddruk en stress.

5. Stimulering hersenfuncties

Bij neusademhaling stroomt er lucht langs de reukreceptoren. Het vermogen te kunnen ruiken is gekoppeld aan de hersendelen die betrokken zijn bij emoties en het kunnen terughalen van herinneringen. Ook als de lucht geurloos is worden bij neusademhaling deze hersenfuncties gestimuleerd.

6. Recht gebit

Als een kind van jongs af aan al door de neus ademt, helpt het de vorming van scheve tanden en misvormingen van de kaken voorkomen.

7. De juiste energiebalans

Neusademhaling is zo ingenieus geregeld dat we afwisselend door het linker, dan weer door het rechter neusgat ademhalen. Dat doet het lichaam zelf. Als we door het rechter neusgat ademen versnelt de bloedsomloop, stijgt de cortisolspiegel en de bloeddruk. Ademen door het linker neusgat zorgt voor ontspanning, daling van temperatuur en bloeddruk. Deze wisselende neusademhaling zorgt voor harmonie in het hele zenuwstelsel en brengt de activiteit van de beide hersenhelften in balans.

Kortom, het is zoals James Nestor zegt: “Het bewijs uit de wetenschap is zo overduidelijk: adem altijd door je neus”

Hoe dan?

Sinds ik hiervan op de hoogte ben, ben ik veel bewuster met mijn ademhaling bezig. Natuurlijk, je vergeet regelmatig door je neus te ademen, maar door jezelf er telkens aan te herinneren, (briefjes op je laptop, kruisjes op je hand) wen je er steeds meer aan. En alle kleine beetjes helpen. Ik adem nu al veel meer door mijn neus. Je kunt natuurlijk last hebben van een verstopte neus of moeite hebben met neusademhaling, in dat geval zou je er een keer door een arts naar kunnen laten kijken. Op internet kun je allerlei neusademhalingsoefeningen vinden.

Leren om ‘s nachts door je neus te ademen, als je dat niet gewend bent, is een stuk lastiger.
Ik doe het vanzelf, maar adem je veel door je mond (te herkennen aan snurken, droge mond, slecht slapen, slechte adem) dan zal je het een en ander uit de kast moeten trekken. Denk aan het afplakken van je mond door middel van tape en het gebruik van neusspreiders waardoor het neus-ademhalen makkelijker wordt. Er zijn zelfs speciale hoofdbanden die je om je kin doet zodat je je mond niet kunt openen. En overdag trainen met neusademhaling zorgt er voor dat je het ook ’s nachts beter gaat.

Neusademhaling en sporten

Is het dan ook beter om tijdens intensieve sporten door je neus te ademen?
Daar zijn niet alle wetenschappers het over eens. Volgens James Nestor is dat zeker het geval en is het goed te trainen. Hij laat ook zien dat neusademhaling sportprestaties verbetert. Andere wetenschappers zijn van mening dat bij maximale inspanning ook je mond nodig is om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Zelf lukt het me niet om met het hardlopen alleen door de neus te ademen. Wat zeker geldt: Hoe meer je overdag je neusademhaling oefent, des te meer je hiervan profiteert bij het sporten.

*Onlangs verscheen de Nederlandse versie van het boek Breath met als titel:

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie