inttermittent fasting

Hoe goed is intermittent fasting?

Het klinkt best goed te doen: een paar dagen per week gewoon eten, zoals je altijd doet, en één of twee dagen per week vasten en per saldo flink afvallen en gezonder worden. In het weekend geniet je van lekker eten. En op een doordeweekse dag, als je toch moet door buffelen op je werk, eet je zo’n 25 procent van je dagelijkse energiebehoefte.

Vasten op verschillende manieren

Intermittent fasting, afwisselend vasten, kent verschillende varianten. Zo kun je ook om de dag vasten (weinig calorieën eten) terwijl je op de andere dagen normaal eet – deze versie is natuurlijk wel wat pittiger dan bovenstaande vorm. Of: je eet een lang deel van de dag niet, bijvoorbeeld tussen acht uur ’s avonds en twaalf uur ’s morgens, en de rest van de dag eet je gewoon een paar maaltijden. Deze methode wordt ook wel de 8/16 methode genoemd: 8 uur eten, 16 uur vasten.

Gezondheidseffect

Intermittent fasting is al een tijdje populair. Maar hoe gezond is het, en helpt het echt? Volgens verschillende onderzoeken lijkt het erop dat intermittent fasting waarbij je een of meerdere dagen per week vast, een gunstig effect kan hebben op sommige bloedwaarden. De triglyceridenconcentratie (vetten in het bloed) daalt in veel studies. Een daling in totaal cholesterol en LDL-cholesterol wordt in sommige onderzoeken wel gevonden en in andere niet. En de bloeddruk lijkt te verlagen als er ook voldoende gewichtsafname plaatsvindt.

Maar juich niet te snel. De British Dietetic Association vreest dat snel gewichtsverlies door vasten grotendeels kan komen door verlies van water en glycogeen in plaats van vet, en daardoor vermoeidheid, duizeligheid en een laag lage energieniveau kan veroorzaken. Zij stellen ook vragen over de bijwerkingen van deze aanpak, en over hoe lang het gewichtsverlies blijft zodra je weer gewoon gaat eten. Zij zijn ook terughoudend omdat de belangrijkste bewijzen in onderzoeken uit dierstudies komen. Wat het effect op mensen is, is nog niet helder. Bovendien: ken je eigen beperkingen: als je volop gaat eten en (alcohol) drinken op de dagen en uren dat je niet vast, schiet je het doel voorbij.

Langer leven

Hoewel de kans groot wordt geacht dat intermittent fasting ook bij mensen het verouderingsproces afremt (bij muizen nam de kans op chronische ziekten zoals diabetis, kanker en hart- en vaat ziekten af) raadt het Voedingscentrum  intermittent fasting ook niet aan. Ten eerste moet je er bij langer vasten goed op letten dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt op de dagen dat je wel normaal eet. Daarnaast verander je met intermittent fasting je eetgewoonten niet. Zij raadt aan om je eetpatroon duurzaam aan te passen, waardoor je langzaam afvalt en toch al je voedingsstoffen binnenkrijgt.

Daarnaast kun je je afvragen hoe realistisch het is  dat mensen dit ‘dieet’ voor een lange tijd trouw aanhouden.

Kortom, is het goed voor je gezondheid?

Waarschijnlijk wel, mits je ervoor zorgt dat je voldoende goede voedingstoffen binnenkrijgt, maar echte conclusies kunnen niet getrokken worden omdat er onvoldoende onderzoek bij mensen is gedaan.

tekst: Bianca Bartels

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.