gewichtsverlies

Kijk hoe groot het effect is van een paar kilo gewichtsverlies

Wat je met een beetje gewichtsverlies al kan bereiken!

We zitten er niet echt op te wachten, maar als we ouder worden, worden we meestal ook dikker. Daar zijn verschillende redenen voor: met de jaren vertraagt je stofwisseling, waardoor je met minder calorieën toekunt. Als je hetzelfde blijft eten als vroeger, kom je dus aan. Daar komen de hormoonveranderingen nog bovenop. Rond de overgang zorgt je lichaam bij gebrek aan eitjes voor een andere manier om oestrogeen aan te maken: buikvetweefsel kan oestron aanmaken, een zwakkere vorm van oestrogeen. Je lichaam produceert daarom extra buikvet, waardoor je een paar kilo aankomt.

En bedankt!

Wanneer de kilo’s blijven opstapelen en je serieus overgewicht krijgt, brengt dat naast een noodzakelijke nieuwe garderobe ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Meer risico op diabetes type 2, hart- en vaatziektes, artrose van de knieën, slaapapneu of zelfs borstkanker. Niet echt leuk, want we weten hoe lastig het is om (weer) af te vallen. Na een handvol verloren kilo’s stagneert het afvallen vaak lang voordat we in de buurt zijn van ons ‘ideale gewicht’. Een gewicht dat vaak onhaalbaar is omdat we nu eenmaal niet twintig of dertig procent kunnen afvallen om weer te wegen wat we ooit – als tiener – wogen.

Maar dan nu het goede nieuws.

Een paar kilo gewichtsverlies blijkt al veel positieve effecten te hebben. Kijk, dat willen we horen. Een paar van die goed-nieuwsfeiten op een rij:

 •  Val je bij overgewicht 3 tot 7 procent af, dan daalt het diabetesrisico met ruim zestig procent
 •  5 tot 6 kilo gewichtsverlies, door dieet en/of sporten, heeft een positief effect op hormonen die het risico op borstkanker na de overgang verlagen. Val je af door te sporten, dan verlies je gemiddeld méér gewicht, kom je minder snel weer aan en is het effect op deze hormonen sterker.
 • 5 procent afvallen ( bij b.v. iemand van 80 kilo is dat 4 kilo) kan zorgen voor een lagere bloeddruk (wanneer je ook nog minder zout gebruikt, daalt je bloeddruk nog meer).
 • 5 procent afvallen vertraagt de slijtage van je knieën door overgewicht.
 • 10 procent gewichtsverlies door een gezondere leefstijl is genoeg om grote gezondheidswinst te behalen:
  – Je voelt je beter en fitter
  – Risico op type 2 diabetes neemt sterk af
  – Risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals de bloeddruk) verbeteren aanzienlijk
  – Klachten van slaapapneu, astma of artrose van de knieën verminderen sterk

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

 

tekst: Bianca Bartels
Bronnen: Tegenwicht – Jaap Seidell en Jutka Halberstadt, De overgang – het no-nonsense handboek van José Rozenbroek en Jos Teunis,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26330303 , Voedingscentrum, Hartstichting, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30825611