gezondheidstrends 22

Klaar voor de start? Dit zijn dé gezondheidstrends voor 2022

Helaas stond ook 2021 in het teken van de coronapandemie. Ik vrees dat het in 2022 niet veel anders zal zijn. Terwijl ik dit stukje schrijf heb ik zelf corona. Maar, laten we hopen dat het komend jaar beter onder controle is en dat we van de meeste ellende af zijn.
Wat worden de trends als het om gezonde voeding, beweging, anti-aging en lifestyle gaat?  Wereldwijd deden diverse trendbureaus, kranten, gezondheidssites er onderzoek naar. Na een online speurtocht heb ik de belangrijkste trends op een rij gezet.

Darmgezondheid wordt steeds populairder

Er wordt steeds meer bekend over de invloed die onze darmbacteriën hebben op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Er zal komend jaar dan ook nog meer gewezen worden hoe je met de juiste voeding een positieve bijdrage kunt leveren aan de darmgezondheid. Zelf schreef ik er het afgelopen jaar meerdere keren over:
Darmbacteriën en geestelijk welzijn
Laatste wetenschappelijke inzichten

Weerstand en nog eens weerstand

‘Voor een betere weerstand,’  ‘Een sterker immuunsysteem.’ We zullen het ook komend jaar weer overal zien en horen. Een beter afweersysteem zorgt er immers voor dat we minder vatbaar zijn voor virussen. Dat is ons afgelopen jaar al duidelijk geworden. Een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) kan bij veel mensen het immuunsysteem binnen enkele weken al versterken en kan de kans op een ernstig beloop van Corona en andere virussen verkleinen. De commercie zal er ongetwijfeld handig op inspelen.

Een milieuvriendelijker leefstijl

Meer aandacht voor klimaat, duurzaamheid en natuur zorgt er voor dat we ook bewuster worden van onze eigen leefstijl. We gaan voor puur eten; als het even kan kiezen we voor lokale en seizoensgebonden voeding. Ook zullen we meer rekening gaan houden met voedselverspilling.  Bio-en ecoproducten worden nog populairder.

Mindful bewegen

Volgens Engels onderzoek is er afgelopen jaar 80% meer gegoogeld op de zoekterm mindful bewegen dan het jaar ervoor. De verwachting is dat er komend jaar veel behoefte zal zijn aan de combinatie tussen mindfulness en lichaamsbeweging. Door te focussen op de bewegingen tijdens het sporten ontstaat er een betere communicatie tussen lichaam en geest.

Neem bijvoorbeeld mindful hardlopen waarbij je geestelijk verbonden bent met je beweging en je niet laat afleiden door andere gedachten of dingen die er in je omgeving gebeuren.

Stress registreren

Een andere trend voor het nieuwe jaar is het bijhouden van je stressniveaus. Sommige fitness- en stress-trackers die om je pols worden gedragen, kunnen nu je cortisolspiegels volgen, maar er zijn andere opties zoals het bijhouden van stressdagboeken of het meten van je heart rate variability (HRV). HRV is de variatie in tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen. Je kunt je HRV zelf thuis meten met een app en een hartslagband die je koppelt aan je telefoon

of doe deze stresstest

Niet stoppen maar minderen

De lockdown en de coronacrisis hebben enigszins invloed gehad op ons alcoholgebruik. Volgens Trimbos drinkt de meerderheid weliswaar net zoveel als voor corona, maar 3 op de 10 mensen zijn minder gaan drinken en 1 op de 10 mensen is meer gaan drinken. Het concept Mindful drinken gaat in populariteit toenemen. Bewust worden van wat je drinkt op welke momenten en bestuderen hoe je je relatie met alcohol kunt verbeteren.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie