sitting-rising

Kun je zonder handen op de grond gaan zitten en weer opstaan?

Dan heb je nog een lang leven voor je. Kijk maar mee.

De sitting-rising test is een simpele oefening maar hij zegt veel over je gezondheidstoestand. Weten hoe jij ervoor staat? Kijk in deze video hoe het werkt.

Zo doe je het zelf

Trek makkelijke kleding aan, doe sokken en schoenen uit en maak wat ruimte vrij. Het maakt niet uit hoe lang je over de test doet.

Sta rechtop met je benen kruislings voor elkaar. Ga op de grond zitten, zonder met een knie, hand of arm de grond te raken. Doe je dit vlekkeloos, dan krijg je 5 punten.

Sta weer op zonder je handen, knieën of armen te gebruiken. Ook hier kun je 5 punten mee verdienen.

Je zult merken dat het lastig is. Voor elke knie, hand of onderarm die de grond raakt tijdens het zitten of opstaan krijg je een strafpunt. Wiebel je, dan gaat er nog eens een halve punt vanaf.

Je kunt dus maximaal 10 punten halen.

Hoe meer punten hoe gezonder

Deze sitting-rising test is bedacht door de Braziliaanse arts Araujo. Hij liet de oefening doen door 2000 mensen tussen de 50 en 80 jaar. Hij volgde de mensen 6 jaar lang. Na die tijd waren er 159 overleden. Maar twee daarvan had in de test een volle tien punten gehaald. Mensen die nul punten scoorden, hadden een 5 keer zo’n grote kans om te overlijden als mensen die minstens een 8 scoorden. Elk punt minder vergroot de kans op overlijden met 20%

Als je 8 tot 10 punten hebt zou je nog een lang en gezond leven moeten hebben.

Als je 6 tot 7,5 punten hebt, heb je al twee keer zo grote kans om eerder dood te gaan.

Heb je 3,5 tot 5,5 punten heb je al 3,5 zo grote kans om eerder dood te gaan

Het klinkt wat onwaarschijnlijk die kansen maar toch geeft de test een goede indicatie. Op zich ook logisch want hoe meer overgewicht je hebt, hoe moeilijker de oefening wordt. Dat klopt want mensen met veel overgewicht hebben grotere kans om eerder dood te gaan dan mensen die op gewicht zijn. Hetzelfde geldt voor een fit lichaam. Iemand die veel aan beweging en fitness doet, zal de oefening eerder goed doen en dus een grotere kans hebben om langer te leven.

Voor degenen die er niet veel van terecht hebben gebracht, is er goed nieuws. Je kunt er namelijk wat aan doen. Met meer bewegen en afvallen -als je te zwaar bent- kun je zo weer wat jaren winnen. Vooral kracht, behendigheid- en balans oefeningen kunnen helpen. De test zelf is trouwens ook een goede oefening.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.