medicijnen jonger

Mix van medicijnen blijkt verjongend te werken

Overal ter wereld wordt onderzocht of er stoffen zijn die het verouderingsproces kunnen vertragen. Recent onderzoek in Calfornië liet wel iets heel interessants zien. Geen vertraging maar zelfs verjonging! De biologische leeftijd van de deelnemers aan het onderzoek bleek na afloop maar liefst 2,5 jaar te zijn afgenomen. De onderzoeker Steve Horvath stond er zelf van te kijken.

Om wat voor onderzoek gaat het eigenlijk?

Het doel was om met een medicijnencocktail het immuunsysteem te versterken, en daarmee óók de veroudering wat te kunnen afremmen. Dit wilden de onderzoekers bereiken door de thymus, een klier tussen je longen en je borstbeen, te laten herstellen en groeien. Die thymus – ofwel: zwezerik – speelt namelijk een belangrijke rol in het immuunsysteem. Cellen die in de thymus rijpen, worden daar gespecialiseerd om te strijden tegen bijvoorbeeld infecties, virussen en kankers. De klier krimpt altijd flink na de puberteit en hij raakt steeds meer verstopt met vet. Dat wilden de onderzoekers dus tegengaan. Tijdens de test werd de thymus daarom gestimuleerd met een groeihormoon. En omdat dit hormoon diabetes kan bevorderen werden er tijdens het onderzoek ook twee diabetesmedicijnen toegediend. (het prohormoon DHEA en metformine)

Biologische klok meten

Het onderzoek bewees dat het immuunsysteem na de behandeling inderdaad verjongd was, en daar bleef het dus niet bij. Ook de bloedcellen van alle deelnemers waren verjongd, en bij drie kwart van de deelnemers was het vet van de thymus vervangen door hersteld thymusweefsel.

Er zijn verschillende manieren om iemands biologische klok te meten. Horvath gebruikte vier methodes en ontdekte een duidelijke omkering bij íedere deelnemer bij élke methode, kortom: de biologische leeftijd van álle deelnemers was gedaald – bij één persoon zelfs met 6,5 jaar. Bovendien was het verjongingseffect er een half jaar na de behandeling nog steeds. Een heel hoopvol onderzoek dus waar veel wetenschappers enthousiast over zijn.

Enige minpuntje: het was een heel klein onderzoek: slechts negen gezonde blanke mannen tussen de 51 en 65 jaar deden mee. Gelukkig wordt er nu een groter en diverser onderzoek gepland. Daar moeten we dus nog even op wachten voor we zelf naar de apotheek gaan rennen.

Het onderzoek werd op 5 september gepubliceerd in Aging Cell1.

Tekst: Bianca Bartels

 

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

Bronnen:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/acel.13028: Fahy, G. M. et al. Aging Cell https://doi.org/10.1111/acel.13028 (2019)
https://www.nature.com/articles/d41586-019-02638-w
https://www.kanker.nl/kankersoorten/thymuskanker/wat-is/de-thymus-zwezerikhttps://www.stamcel.org/html/thymusklier.htm