10.000 stappen

Moeten het echt 10.000 stappen zijn?

Stappenfetisj

Het wemelt van de mensen die ineens panisch proberen 10.000 stappen per dag te lopen. Dat is best veel, ruim zeven kilometer en daar ben je zo’n anderhalf uur per dag mee bezig. Waar komt die trend toch vandaan? En waarom 10.000?

Even vooraan beginnen. Dat het gezond is om te bewegen weten we allemaal wel. Kijken we naar wat de Nederlandse Gezondheidsraad adviseert dan zou je volgens de beweegrichtlijnen  minstens 150 minuten per week “matige of zwaar intensieve inspanning” moeten doen, verspreid over diverse dagen en minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Dat komt bij elkaar neer op zo’n halfuur per dag (licht) sporten. Op zich niet heel veel, maar hé, we hebben al zo’n druk leven, het moet wel te realiseren zijn.

Dansen telt ook

Met dat matig intensief bewegen wordt bedoeld dat je hartslag en je ademhaling iets omhoog gaan, terwijl praten gewoon mogelijk blijft. Wandelen, fietsen en in de tuin werken vallen hier dus ook onder. Kijk, daar heb je wat aan, want dan telt naar je werk lopen of fietsen ook mee – en als je lekker gaat dansen ben je zelfs intensief aan het bewegen.
Goed, dat zijn dus de beweegrichtlijnen maar waar komen die 10.000 stappen dan vandaan?

10.000 stappen

Eigenlijk komt het getal zomaar uit  de lucht vallen. In de jaren zestig ontwikkelde een Japanse horlogemaker een stappenteller die telde of je wel 10.000 stappen per dag liep. Hij deed dat omdat hij zich zorgen maakte over de gezondheid van zijn landgenoten die gemiddeld maar zo’n 4000 stappen schenen te lopen. Maar het was vooral ook een slimme marketingtruc om zijn apparaatje te verkopen. Later onderzoek bewees echter dat je inderdaad fitter en gezonder wordt als je zoveel stappen zet.

Wel stevig doorstappen

Wanneer je wandelt heb je minder kans op een hoge bloeddruk, wat goed is voor je hele gezondheid en het is goed tegen overgewicht, het helpt tegen hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Maar heb je daar echt die 10.000 stappen voor nodig? Mensen die minder dan 5.000 stappen per dag lopen worden sedentair genoemd: mensen die een zittend leven leiden. Volgens Thea Kooiman, bewegingswetenschapper aan de Hanzehogeschool Groningen die promoveerde op gezondheidseffecten van activity trackers, heeft deze groep een hoger risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Daar moet je volgens haar dus zéker boven gaan zitten. Loop je daarboven nog eens 3.000 stappen extra, dan ben je een halfuur extra in beweging. Doe je dat vijf keer per week, dan komt dat overeen met de officiële Beweegrichtlijn. Tenminste, dan moet je wel stevig doorstappen en niet alleen maar rondsloffen in huis, stelt Matthijs Hesselink, hoogleraar Bewegingswetenschappen aan Maastricht University. Je hartslag moet echt omhoog gaan om je hart- en longfunctie te verbeteren. Liefst zorg je volgens hem daarbij ook dat je überhaupt niet te lang achter elkaar zit. Het is belangrijk om telkens even te bewegen: je neemt een trap, gaat bij een collega langs in plaats van dat je mailt of je haalt je koffie wat verderop.

Gezond, gezonder, gezondst

Voorlopig wordt  8.000 stappen per dag voldoende geacht, maar niet minder. Volgens Hesselink en Kooiman is het altijd beter om meer te lopen. Er zijn goede aanwijzingen dat 10.000 stappen per dag lopen meer positieve effecten heeft op je gewicht, op glucose-intolerantie, op de vetstofwisseling en op een hoge bloeddruk. Dat schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Dat lang niet iedereen dat haalt bleek uit Amerikaans onderzoek: slechts 14 procent van de volwassenen zet 10.000 stappen en zelfs maar zes procent van de 65plussers. Dat moeten we dus even anders doen. Kijk snel op de stappenteller van je smartphone en check of je nog even een rondje om moet vandaag.

Tekst: Bianca Bartels

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.