levertraan

Moeten we weer aan de levertraan?

Zoals dat gaat met superfoods en vitaminepillen; de ene keer wordt een specifieke groente helemaal opgehemeld, de andere keer is een bepaald supplement helemaal hot.  En nu is het levertraan die in het middelpunt van de belangstelling staat. Het ene na het andere merk plopt op. Is het een commerciële stunt of heeft het echt zin om die bekende dagelijkse eetlepel levertraan te nemen?

door: Marlijn Metzlar

Levertraan ontstaat door de lever van een kabeljauw, of soortgelijke vissoorten, te laten fermenteren. Als dit proces voldaan is, blijft er een olie met omega-3 vetzuren (rijk aan DHA en EPA), vitamine A en D, jodium over. Levertraan verschilt van andere omega-3 visolie supplementen, door de van nature aanwezige vitamines.

De gezondheidsraad en voedingscentrum adviseren 1 à 2 keer per week vis te eten, als je dit niet haalt of wil, kan er een tekort aan belangrijke visvetzuren ontstaan. Door levertraan te slikken, kan je naast deze vetzuren ook direct belangrijke vitamines binnenkrijgen.

Levertraan draagt bij aan sterke spieren en botten, houdt de huid jong en is goed voor het immuunsysteem.  Van dit laatste zijn Noorse onderzoekers zo overtuigd, dat er een grootschalig onderzoek gestart is naar de inzetbaarheid van levertraan in het bestrijden van corona. Volgens Arne Søraas, wetenschapper en arts in het Oslo University Hospital, dragen een samenstelling van omega-3 en vitamine D bij aan het bestrijden van luchtwegeninfecties.

Over de positieve effecten van omega-3 visolie is overigens het laatste woord nog niet gezegd. Er worden zoveel gezondheidsvoordelen aan toegedicht. Van bescherming tegen hart- en vaatziekten tot het afremmen van de achteruitgang van de hersenen. Er zijn evenveel onderzoekers die hier twijfels bij hebben als onderzoekers die overtuigd zijn van deze effecten.

Als het om omega-3 olie alleen gaat: Vissen krijgen omega 3 binnen via algen, die rijk zijn aan DHA en EPA vetzuren. Dus als je vegetariër bent, kun je ook een omega-3 supplement met algenolie nemen. Die doet qua kwaliteit niet onder voor visolie.

Wat levertraan hoe dan ook interessant maakt, zijn de vitaminen die het bevat.

Allereerst vitamine A: van belang voor een gezonde huid, haar en nagels. Ook is vitamine A belangrijk voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Het zit vooral in dierlijke producten zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Het gebeurt niet snel dat je er te weinig van binnenkrijgt. Maar is dat wel het geval dan kan levertraan een goede toevoeging zijn. Let wel op: van oorsprong bevat levertraan 150% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Deze overdosering is tegenwoordig gelukkig vaak naar beneden bijgesteld. Maar niet altijd, zeker goed om op te letten bij het kopen van visolie.

Veel meer nog dan vitamine A, is vitamine D die in levertraan zit, belangrijk voor de gezondheid. Kom je niet genoeg buiten en eet je niet of nauwelijks dierlijke producten dan is levertraan dus zeker iets om over na te denken.  Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Heel belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Waar moet je op letten als je levertraan koopt?

Ten eerste is het belangrijk om te waken voor overdosering. Gebruik geen levertraan als je al supplementen met dezelfde vitamines binnen krijgt. Een overdosis van de aanwezige vetzuren ligt trouwens minder snel op de loer, houd voornamelijk de vitamines in de gaten… té is bijna nooit goed. Daarnaast heeft levertraan een bloeddrukverlagende werking, waardoor er opgepast moet worden met andere bloeddrukverlagende medicijnen.

Inmiddels zijn er veel verschillende varianten levertraan op de markt. Om te beginnen is er de ouderwetse olie variant, bijvoorbeeld van het Noorse merk Möller’s. Belangrijk om te weten is dat de smaak inmiddels milder gemaakt is, dus niet meer die dichtgeknepen neus van vroeger! Over smaak gesproken, producent Green Pastel Blue Ice heeft op natuurlijke wijze smaken toegevoegd aan de traditionele levertraan. Zo verkoopt deze producent een sinaasappel, kaneel en een munt smaak.

Tenslotte worden er ook veel capsules aangeboden. Het grootste voordeel is dat deze makkelijk en constant te doseren zijn en dat het smaakloos doorgeslikt kan worden. Let wel op: het laagje van de capsules is vaak gemaakt van gelatine, dit kan van varken zijn gemaakt en daardoor niet passen in een vegetarisch, halal of koosjer dieet.

 

Bronnen: RTLnieuws, Gezondnu.nl, Volkskrant, Voedingscentrum en MedPub.gov. ,

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie