ongewenst urineverlies

Ongewenst urineverlies? Dat lossen we zo op!

‘Waarom lees ik dan nooit wat over urineverlies?’ vroegen vriendinnen mij toen ik net in de bladenwereld werkte en enthousiast vertelde dat de onderwerpen voor artikelen op straat lagen. Het waren de vriendinnen die in verwachting waren of net kinderen hadden gekregen. Omdat ik er zelf niet mee te maken had, heb ik nooit de behoefte gevoeld om er een leuk artikel over te schrijven. Nu zijn we ruim twintig jaar verder en krijg ik wéér de vraag van vriendinnen om eens aandacht te besteden aan incontinentie op BLOW. Meestal komen dat soort suggesties naar boven als een van ons weer heel hard heeft moeten lachen of niezen.

Toch al lang geen taboe meer?
Omdat ik incontinentie, de plas niet goed op kunnen houden, ongewenst urineverlies, of hoe je het ook maar noemen wil, heel normaal vind, wist ik niet dat het onderwerp nog steeds zo’n taboe is. Ik las deze week dat  80% van de mensen met een zwakke blaas niet naar de huisarts gaat. Onbegrijpelijk vind ik dat. Er zullen ongetwijfeld een heleboel mensen tussen zitten die er niet echt last van hebben, maar wat te denken van mensen (vrouwen en mannen) die het echt vervelend vinden en bang zijn om in gezelschap urine te verliezen? Voor de huisarts hoef je je toch niet te schamen? Ja, in gezelschap lijkt mij het ontzettend gênant als je wat laat lopen en niet weg kan om je te verschonen. Zouden ze wat ruiken? Zo zat mijn moeder een keer een paar uur bij mijn nichtje in de auto en toen ze uitstapte was de bekleding van de stoel nat. Vreselijk! Maar dit hoef je helemaal niet te laten gebeuren. Er zijn zoveel oplossingen.

Eerst maar eens wat cijfers, feiten en oorzaken
1 op de 3 vrouwen boven de 35 en 1 op de 4 mannen boven de 40 heeft last van ongewenst urineverlies. (Ja veel he?)
Er bestaan verschillende vormen van incontinentie, de meest voorkomende zijn:

  • Stressincontinentie
    Dit is urineverlies bij normale dagelijkse activiteiten zoals hoesten, lachen, niezen, en sporten. Stressincontinentie heeft niks met stress te maken maar wordt veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren waardoor er meer druk op de blaas komt te staan.
  • Aandrangincontinentie:
    Dit komt minder vaak voor dan stressincontinentie en heeft te maken met een blaasopslagstoornis. Zelfs als de blaas niet helemaal vol is, trekt de blaasspier ongecontroleerd samen en loopt de blaas leeg. Dit wordt ook wel een overactieve blaas genoemd. De precieze oorzaak van dit soort urineverlies is niet bekend, maar verondersteld wordt dat de blaas verkeerde signalen verstuurt naar de hersenen en aangeven dat de blaas voller is dan dat hij werkelijk is.

Een combinatie van beide vormen komt ook voor.

Oorzaak bij vrouwen
De meest voorkomende oorzaken van incontinentie bij vrouwen zijn een neurologische aandoening, een medische aandoening (bijvoorbeeld door een urineweginfectie, een beroerte of overgewicht), zwangerschap of de menopauze.
Tijdens de overgang maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Daardoor wordt het spierweefsel in de vagina en de urineweg droger, dunner en minder elastisch. Ook de bekkenbodemspieren en buikspieren worden slapper en rekken uit. De baarmoeder komt hierdoor lager te zitten en kan op de blaas drukken. Of de blaas wordt in een andere positie gedrukt.

Urineverlies bij mannen.
Bij mannen is het een ander verhaal. Vanaf 40 jaar wordt de prostaat groter met als gevolg dat de urinebuis kan vernauwen waardoor de urine zich ophoopt in de blaas. Ook veranderingen in de prostaat of een bekkenbodem die zwaar belast wordt door overgewicht kunnen de oorzaak zijn.

Tal van oplossingen
Onhandigheden zijn er om op te lossen. Waarom ermee rond blijven lopen?

1. Eerst naar arts
Baal je van je urineverlies, ga dan allereerst naar de huisarts om te kijken met welke vorm van incontinentie je te maken hebt. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen voor aanvullend onderzoek bij een uroloog, bekkenbodemfysiotherapeut of gynaecoloog. Bijna elk groot ziekenhuis in Nederland heeft een bekkenbodempoli. Doe het nou maar gewoon.

2. Oefeningen
Heel veel gevallen van ongewenst urineverlies kunnen opgelost worden met bekkenbodemoefeningen. Om zeker te zijn dat je de oefeningen op de juiste manier doet, is het aan te raden om eerst naar een bekkenbodemfysiotherapeut te gaan. Als je weet hoe en welke spieren je moet aanspannen en ontspannen, kun je zelf aan de slag. Een goede oefening vind je HIER.

3. Blaastraining, operatie, botox en medicijnen
Naast oefeningen zijn er nog tal van mogelijkheden die vooral interessant zijn wanneer je blaasproblemen je dagelijkse functioneren of goede slaap nadelig beïnvloedt. Zo bestaat er speciale blaastraining die ingezet wordt om anders te leren omgaan met de signalen van de blaas. Zoals het vermijden van een ‘ik ga maar vast voor de zekerheid’-toiletbezoek of op het laatste moment naar de wc snellen. Het doel van blaastraining is om de tijd tussen twee toiletbezoeken te verlengen, de blaasinhoud te vergroten en het gevoel van aandrang te controleren wanneer je blaas onnodig samentrekt.

4. Er bestaan ook medicijnen die ervoor zorgen dat je minder vaak hoeft te plassen en dat het aantal momenten van ongewenst urineverlies afneemt.

5. Bij matig tot ernstige inspanningsincontinentie kan een operatie uitkomst bieden. Hierbij wordt via een klein sneetje onder de plasbuis een kunststof bandje aangebracht dat ervoor zorgt dat de plasbuis dichtgedrukt wordt bij inspanningen zoals hoesten, lachten of sporten.

6. Botox kan goed helpen bij mensen met een overactieve blaas (aandrangincontinentie). Een overactieve blaas leidt niet altijd tot urineverlies. Veel mensen met een overactieve blaas moeten vaak naar de wc maar hebben geen of weinig urineverlies. Door een injectie met botox in de blaasspier te spuiten wordt de spier verlamd waardoor het gevoel van aandrang vermindert en je minder vaak hoeft te plassen.

Om te bepalen welke methode voor jou het meest effectief is, is goed onderzoek door een arts is belangrijk.

Zelf uitproberen
Dat 80% van de mensen met een zwakke blaas niet naar de huisarts gaat vind ik al shocking, maar waar ik me nog meer over verbaas is het gegeven dat heel veel mensen (50% van de vrouwen en 90% van de mannen boven de 40) met ongewenst urineverlies geen gebruik maken van incontinentiemateriaal. Ze doen niks of gebruiken maandverband. Maar, maandverband is absoluut niet geschikt voor incontinentie. Bloed is een lichaamseigen stof, urine is een afvalstof waardoor de huid geïrriteerd kan raken. Ook is urine vloeibaarder en stroomt het sneller dan bloed. Het is belangrijk dat de urine snel wordt ingekapseld en geabsorbeerd. De producten voor urine zijn daarom anders opgebouwd dan de verbanden voor menstruatie. Ze zorgen ervoor dat de urine direct wordt opgenomen en dat het geen nare geurtjes achter laat. Waarschijnlijk grijpen sommigen mensen toch naar maandverband omdat ze denken dat ze anders aan de luiers moeten of aan mega-matrassen in hun onderbroeken. Come on! Dat is toch al lang niet meer zo?

Je hebt de dunste inlegkruisjes en verbandjes die veel meer vocht op kunnen nemen dan maandverband. Je hebt zwarte inlegkruisje voor je zwarte lingerie. Voor elke vorm van incontinentie is er wel iets. Probeer het maar eens en bestel een proefpakketje HIER. Wist je dat incontinentie materiaal ook nog vergoed kan worden als je het voorgeschreven krijgt door de huisarts?

urineverlies

Dan heb ik het nog niet eens gehad over het wasbaar absorberend ondergoed voor licht urineverlies. Dat zijn gewoon goede handige broekjes gemaakt van superzachte katoen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het Washable Underwear van TENA. Je wast ze gewoon met de rest van de was mee. Ben je ook nog eens milieuvriendelijk bezig.

Afijn, wat ik maar gezegd wil hebben; Schamen voor of moeilijk doen over urineverlies vind ik sooo last century. Erom lachen mag altijd. Er is immers genoeg materiaal dat je kan beschermen…

Meer weten over incontinentie?  Klik HIER

BLOW in samenwerking met TENA Nederland

Bronnen amphia,nl, UMC, Tena.nl

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie