seks levensverlengend

Regelmatig seks heeft duidelijk levensverlengend effect

Seks is gezond, dat staat als een paal boven water (om maar even met een woordspeling te beginnen). Je kunt het nooit te veel doen. Een rondje googelen langs de wetenschappelijke onderzoeken naar de gezondheidseffecten van seks laat bijvoorbeeld het volgende zien:

Seks verlaagt de bloeddruk en zorgt voor minder stress

Seks ontspant en verlaagt de bloeddruk. Dat blijkt uit een Schotse studie waarvoor een groep mannen en vrouwen stressvolle dingen moesten doen, zoals spreken in het openbaar of hardop rekensommen maken. Proefpersonen die recent een vrijpartij achter de rug hadden, bleken beter met stress om te kunnen gaan. Uit een ander onderzoek is gebleken dat stellen die samenwonen en vaak seks hebben een lagere diastolische bloeddruk (bovendruk) hebben.

Het verbetert de slaap

Tijdens een orgasme komt er vijf keer de normale hoeveelheid van het knuffelhormoon oxytocine vrij, waardoor je tot rust komt en in slaap valt.

Het is goed voor het hart

En dat geldt vooral voor mannen. Mannen die twee keer per week klaarkomen, hebben een 2 keer zo laag risico op een hartaanval dan mannen die minder dan 1 keer per maand seksueel actief zijn.

Wat vrouwen betreft: ‘If you don’t want to have a heart attack, have an orgasm,’ luidt het advies van Dr. Lisa Turner, de bekende orgasme-coach uit Engeland. Ze voegt daaraan toe dat Israëlisch onderzoek laat zien dat vrouwen die vaak een orgasme beleven een kleinere kans hebben op hart -en vaatziekten dan vrouwen die maar zelden een orgasme hebben.

Het vermindert de kans op prostaatkanker

Mannen die bijna dagelijks een orgasme krijgen, hebben minder kans op prostaatkanker. Althans, dat beweren onderzoekers van de Amerikaanse Harvard-universiteit.  Zij baseren hun studie op bijna 32.000 mannen, die zij acht jaar lang volgden.  Wie 21 ejaculaties per maand heeft, zeggen de onderzoekers, heeft 33% minder kans op prostaatkanker

Het is goed voor een sterke bekkenbodem

Vrouwen trainen tijdens het vrijen hun bekkenbodemspieren. Hoe sterker je bekkenbodemspieren zijn hoe kleiner de kans op urineverlies.

Je verbrandt er ook nog calorieën mee

Seks is een goede workout en met een halfuurtje sexercise verbrand je zo 100 kilocalorieën of meer. Misschien niet zo veel als met een rondje hardlopen of fietsen, maar je hoeft er ten minste niet voor naar de sportschool.

Tot zover de gezondheidsvoordelen, dat seks ook daadwerkelijk levensverlengend werkt, laat onderzoek van de Universiteit van Californië in San Francisco zien.

Bij 129 vrouwen met een langdurige relatie werd na een vraaggesprek bloed afgenomen om te kijken naar de lengte van de telomeren. Telomeren zijn beschermkapjes aan het uiteinde van chromosomen, hoe ouder we worden hoe korter de telomeren en hoe korter de telomeren hoe meer ouderdomskwalen.

De experts ontdekten dat vrouwen die regelmatig (minimaal 1 keer per week) seks hadden significant langere telomeren en dus een langere levensverwachting hadden dan vrouwen die weinig seks hadden.

Kleine kanttekening: het is een relatief klein onderzoek en er is niet een direct bewijs van oorzaak-gevolg gevonden. Het kan dus ook gewoon zijn dat de gezondste vrouwen ook het actiefste seksleven hebben – in plaats van andersom. Hoe dan ook, ik zou het voor de zekerheid toch maar vaker doen.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.