Werkt sporten met elektroden (EMS) echt?

Het bestaat al wat jaren, trainen met zo’n pak of vest met elektroden. Hoe gaat zo’n EMS training nu precies en werkt het ook? Je ziet het in deze video.

Elektro Musculaire Stimulatie (EMS) staat voor trainen met weerstand. Door middel van een pak of vest met elektroden worden impulsen gestuurd naar bepaalde spiergroepen of naar een enkele spier. De elektroden staan in verbinding met een apparaat (of smartphone) waarmee je de intensiteit en frequentie kan afstellen. Er wordt gezegd dat 20 minuten EMS training gelijk staat aan 3 uur fitness omdat via de impulsen je spieren veel vaker samen worden getrokken dan bij gewone training

EMS wordt ook gebruikt voor een betere lichaamshouding en om specifieke (veelal rug-en nek-) klachten te behandelen. Het is zowel geschikt voor cardio- als krachttraining.

Het blauwe pak dat ik droeg is van Easy Motion Skin. Bij een training in een studio/sportschool draag je speciale onderkleding en krijg je een elektroden-vest en straps aan.

Hoewel er nog geen langetermijnonderzoeken zijn gedaan, lijkt een EMS training goed te werken, maar vergeet niet: je bent die 20 minuten wel flink in beweging. Je krijgt dat getrainde lichaam dus niet voor niets (en al helemaal niet gratis!)

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief