Test je loopsnelheid, de graadmeter voor je gezondheid
Je bloeddruk, je bmi, je leeftijd: het zijn allemaal waarden die iets zeggen over je gezondheid en levensverwachting. Maar wist je dat het tempo waarin je loopt ook een belangrijke graadmeter is? Dat laten omvangrijke studies zien. Voor alle duidelijkheid: het gaat hierbij om de snelheid waarmee je op een relaxte dag door het bos wandelt of waarmee je zonder stress naar de supermarkt loopt. Hoe ouder je wordt, hoe nauwkeuriger het verband tussen loopsnelheid en levensverwachting is. Een gezonde vrouw in de veertig loopt gemiddeld 1,4 meter per seconde (omgerekend ruim 5 kilometer per uur). Een leeftijdsgenoot die 1 meter per seconde (3,6 km/u) of juist 1,6 meter per seconde (5,7 km/u) loopt, heeft respectievelijk een kor tere of langere levensverwachting.
Bij vijfenzeventigplussers wordt de voorspellende kracht van de loopsnelheid serieus groot. Sterker nog, de loopsnelheid van ouderen wordt door medici vaak ingezet om te kijken of er maatregelen getroffen moeten worden ter preventie van ziekte of om in te schatten hoelang iemand nog te leven heeft. Dat de loopsnelheid zo’n belangrijke indicator is voor de gezondheid, komt doordat we tijdens het lopen allerlei belangrijke organen gebruiken zoals hart, longen, hersenen, botten, spieren en gewrichten.
Wil je weten wat jouw loopsnelheid is? Doe dan de 10meterloop test.
- Markeer op een effen pad een afstand van 10 meter en loop van de ene lijn naar de andere terwijl iemand anders de tijd opneemt.
- Doe de test drie keer en neem de gemiddelde tijd.
- Deel vervolgens de 10 meter door het aantal seconden en je komt aan het aantal meter per seconde. In onderstaande tabel kun je je score vergelijken met de gemiddelde snelheid voor jouw leeftijdscategorie:
Nu denk je misschien: ik ga vanaf morgen wat sneller naar de super markt lopen, dan leef ik langer en ben ik gezonder. Zo werkt dat helaas niet. Bewust sneller gaan lopen beïnvloedt de gezondheidsscore niet. Over hoe dat precies werkt, is nog weinig bekend. Het tempo waarin iemand doorgaans loopt, kan te maken hebben met de spierkracht in de benen, de mobiliteit in heup en knie, met balans en valangst. Je kracht, balans en lenigheid trainen heeft dus wel zin.
Deze tip is er een uit mijn boek ‘n Beetje Leuk Ouder Worden, 101 verrassende en bewezen tips voor lichaam en geest.
Nog 100 van deze tips lezen? Bestel dan mijn boek HIER
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!