bloeddruk oefening

Verlaag je bloeddruk met deze simpele oefening

Dat sporten en bewegen een hoge bloeddruk helpen verlagen is bekend. In veel gevallen blijkt sporten zelfs net zo goed te werken tegen een hoge bloeddruk als medicijnen.

Uit een grote meta-analyse gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine blijkt nu dat vooral statische isometrische oefeningen goed zijn om de bloeddruk te verlagen. Isometrische oefeningen zijn oefeningen waarbij je spieren activeert zonder te bewegen.

Het onderzoeksteam, (gevestigd aan de Canterbury Christ Church University in Canterbury, UK) ontdekte dat isometrische oefeningen -vergeleken met cardio, krachttraining en intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT)- het meest effectief waren in het verbeteren van zowel de systolische als de diastolische bloeddruk.
Goed nieuws dus voor mensen mensen die niet van fitnessaparaten of hardlopen houden!

Voorbeelden van isometrische oefeningen zijn de wallsit, planken en ‘hollow body hold’

oefening bloeddruk

 

 

Van de oefeningen die het onderzoeksteam onderzochten bleek de wallsit de meest effectieve oefening van allemaal te zijn. Uiteraard is het niet zo dat je nu alle andere vormen van beweging maar kunt laten varen.
Nee, de isometrische oefeningen moeten gezien worden als een heel goede aanvulling, niet als vervanging.  Heb je weinig tijd dan is een isometrische oefening wel de beste keuze.
De auteurs van het rapport vinden het tijd worden om de huidige beweegrichtlijnen voor de behandeling van een hoge bloeddruk te herzien. Nu staat in die richtlijn van zowel the American Heart Association en de Nederlandse Harstichting dat we minstens 150 minuten aan matige intensiteit fysieke activiteit per week moeten doen, zoals stevig wandelen of fietsen om de bloeddruk onder controle te houden. Daaraan zouden isometrische oefeningen toegevoegd moeten worden, omdat ze zo effectief zijn.

Allemaal aan de wallsit dus. Om de bloeddruk te verlagen wordt geadviseerd een isomerische oefening te doen in drie tot vier sets van twee minuten, met telkens één tot twee minuten rust ertussen.

bron: verywellhealth.com

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie