gebit

Waarom je echt even goed naar je gebit moet laten kijken

Onlangs sprak ik Prof. dr. Frank Abbas, hoogleraar parodontologie aan het UMCG over mondverzorging en ouder worden. Hoewel ik net als iedereen echt wel weet dat we ons gebit goed moeten verzorgen, verbaasde hij me toch met een paar feiten. Waarschuwing: ze zijn nogal confronterend. Geruststelling: er valt genoeg te redden.

1. Wist je dat 80% van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate te maken heeft met parodontitis? En 10% zelfs met een ernstige vorm? Het zijn vooral de 50 plussers die het hebben; hoe langer een gebit niet goed verzorgd is, hoe groter de kans.

2. Mensen hebben het vaak niet in de gaten, omdat ze er in het begin niks van merken. Pas als tanden los gaan zitten of gaan schuiven en het kaakbot wordt aangetast, wordt het ze pas echt duidelijk. Maar dan is het vaak al te laat. Je kan het dus ook hebben als je denkt dat er niks aan de hand is.

3. Parodontitis is een chronische ontsteking aan de binnenkant van het tandvlees waardoor de pockets – de smalle ruimte tussen tandvlees en tanden en kiezen – steeds dieper worden. Er zitten agressieve bacteriën die, telkens als je je tanden of kiezen op elkaar zet, in de bloedbaan terecht komen. Die bacteriën kunnen vervolgens op andere plekken in het lichaam een ontsteking geven.

4. De bacterie kan zich bijvoorbeeld nestelen in het verkalkte gedeelte van de aderen en zo leiden tot het springen van het vat. De bacteriën werken niet alleen hart- en vaatziekten in de hand, ze kunnen ook een longontsteking veroorzaken als je daar gevoelig voor bent. Ze verergeren ook de beruchte chronische ‘stille ontstekingen’ die ten grondslag liggen aan het verouderingsproces zelf. Daarnaast spelen ze een rol bij auto-immuunziekten als reumatoïde artritis.

5. Serieuze boel dus. Daarom is het zo belangrijk om je gebit goed te laten onderzoeken door een tandarts of mondhygiënist. Parodontitis is goed weg te nemen door je gebit goed te laten schoonmaken, de pockets te reinigen en een goede mondverzorging aan te leren. Het hebben van een supersonische elektrische tandenborstel is dus niet voldoende.

Tips van Prof. Dr Frank Abbas:

  • De meeste problemen ontstaan tussen tanden en kiezen, daarom zijn tandenstokers, flosdraad en ragers zo belangrijk. Voor grote ruimtes gebruik je ragers, voor nauwere ruimtes floss en/of stokers.
  • Hou altijd een vaste volgorde aan met poetsen en kijk in de spiegel, zodat je ziet wat je doet.
  • Voldoende vitamine C en D nemen is van belang voor gezond tandvlees.
  • Dat tandvlees zich verder terugtrekt naarmate je ouder wordt, heeft niet te maken met het verouderingsproces zelf, maar met een verkeerde poetstechniek. Goed in de pocket van het tandvlees poetsen doe je door de tandenborstel een schuin op de tand te zetten, niet op het tandvlees maar tegen het randje van het tandvlees aan.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.