botdichtheidsmeting

Wanneer een botdichtheidsmeting?

Als je ouder wordt, worden je botten brozer, dat geldt voor iedereen. Er is pas sprake van osteoporose of botontkalking als je botten een stuk minder sterk zijn dan gemiddeld het geval is bij mensen van jouw leeftijd. Het stomme is dat je daar vaak pas achter komt als je iets breekt.
Botontkalking voel of merk je nauwelijks. Meestal begint het in de wervels omdat die vooral uit sponsachtig bot bestaan. Daarnaast is ook een polsbreuk meestal een belangrijke aanwijzing. Via een DEXA-scan (een botdichtheidsmeter) is te zien hoe het er bij jou voorstaat. De botdichtheid wordt aangegeven door middel van een T-score, is die lager dan -2,5 dan heb je osteoporose. Zomaar om een meting vragen is niet mogelijk. Een botdichtheidsmeting wordt pas gedaan wanneer daar reden toe is, bijvoorbeeld wanneer je na je 50e iets breekt, of wanneer er osteoporose in je familie voorkomt of wanneer je een ouder hebt die een heup gebroken heeft.

Op de site van de Osteoporose Vereniging kun je een makkelijke risicotest doen. (Ook zwakkebottentest genoemd.) Komt daar een verhoogd risico uit dan is het zeker verstandig om naar de huisarts te gaan om doorverwezen te worden voor een DEXA-scan.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie