langlevendieet

Wat houdt het populaire Langlevendieet in?

Ouderdomsziekten als kanker, diabetes, dementie en hart-en vaatziekten voorkomen en zelfs genezen door gezond te eten? Volgens Dr. Valter Longo kan het. De Italiaans-Amerikaanse verouderingsspecialist is directeur van het Longevity Institute van de University of Southern California en doet al meer dan 25  jaar onderzoek naar het verband tussen veroudering, voeding, ziekte en  gezondheid.

In zijn boek Het Langlevendieet dat onlangs in Nederland verscheen heeft hij alles wat hij heeft onderzocht en ontdekt vertaald naar een programma dat voor iedereen te volgen zou moeten zijn.

Wat houdt zijn dieet precies in?
Dit zijn Longo’s belangrijkste adviezen:

Eet pescotarisch

Dat wil zeggen, een vegetarisch dieet waarbij je wel zo nu en dan (2 tot 3 keer per week) vis en schelpdieren eet.

Houd de eiwitconsumptie laag

Dr. Longo adviseert 0,7 gram eiwitten per dag per kilo lichaamsgewicht. (Een hogere eiwitconsumptie per dag zou een risicofactor zijn voor diabetes) En dan het liefst plantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld noten of peulvruchten. Eiwitten uit kaas en vlees zijn niet goed.

Eet zoveel mogelijk goede vetten en langzame koolhydraten

Verzadigde vetten en snelle koolhydraten zoals suiker, wit brood, koek en witte pasta zijn uit den boze.

Eet 2 keer per dag, plus een gezond tussendoortje

Volgens Longo zijn 3 maaltijden per dag en 3 tussendoortjes funest voor je gezondheid en je gewicht. Veel te veel calorieën.

Eet niets meer na het avondeten en 12 uur lang niet

Je moet dus binnen een tijdsbestek van 12 uur eten en daarna 12 uur vasten.

Slik een paar keer per week een supplement

Neem zo’n 2 tot 3 keer per week een supplement met multivitaminen en -mineralen en een omega-3-visoliecapsule om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Vast 2 tot 12 x per jaar met het ‘vasten-nabootsdieet’
(als je tenminste niet ouder bent dan 65)

Longo heeft daarvoor zijn eigen Fasting-Mimicking Diet van 5 dagen ontwikkeld, dat zo’n 800 kcal per dag levert uit groenten, noten en olijfolie. Longo heeft een bedrijf opgericht dat speciale vastenproducten voor dit dieet verkoopt. Het pakket kost zo’n 200 dollar voor 5 vastendagen

Hoewel het als een paal boven water staat dat gezonde voeding bijdraagt aan een gezonder en daardoor meestal langer leven, hebben veel voedingswetenschappers wel wat bedenkingen bij het Langlevendieet.

Want, hoe nieuw is het nou eigenlijk wat hij allemaal vertelt? Het dieet heeft veel weg van het mediterrane dieet wat internationale gezondheidsinstanties al zeventig jaar adviseren: eet voldoende groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, af en toe vis en weinig vlees, verzadigd vet en suikers. Wisten we dat niet allang?

En hoe haalbaar is het om maar 2 keer per dag te eten en zo vaak te vasten? De praktijk leert dat de meeste mensen regelmatig vasten niet volhouden. Dan kun je beter een gezonde leefstijl aannemen die wel goed vol te houden is.

Longo beweert dat alles wetenschappelijk onderbouwd is, maar de vraag is of muizenstudies en biochemische theorieën goede wetenschappelijke methoden zijn. Zelf geeft hij toe dat er nog geen gerandomiseerde klinische studie (RCT) is uitgevoerd waarin het Langlevendieet wordt vergeleken met andere diëten.

Voedingssupplementen zouden toch niet nodig hoeven zijn in een dieet wat super gezond is en waarmee je zelfs veroudering zou kunnen terug draaien?

En last but not least: Je eigen vastenpakket verkopen voor 200 dollar is sowieso een beetje bedenkelijk. De opbrengsten zouden weliswaar besteed worden aan onderzoek, maar het wekt ook de indruk dat je het vastendieet niet zelf kunt samenstellen uit gewone voedingsmiddelen en supplementen.

Afgezien van deze vraagtekens is het ook weer geen onzin wat Longo adviseert. Voor iedereen die van een strak regime houdt is dit dieet zeker de moeite van het proberen waard.

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.