vulva

Zo houd je je vulva in goede conditie

Blow ism de Paarse Keizerin

In de oertijd was het helemaal niet erg dat het down under allemaal niet meer goed functioneerde als je in de overgang kwam, want de kans was groot dat je überhaupt niet meer leefde op die leeftijd. Dus waar zou je die vagina nog voor nodig hebben? Nu hebben we nog een lange tijd te gaan na de overgang en kunnen de veranderingen die de vulva en vagina ondergaan op z’n zachts gezegd heel vervelend zijn. De vagina wordt strakker, wat kleiner en minder elastisch. De vaginawand wordt dunner waardoor de vagina sneller geïrriteerd raakt en er gemakkelijk wondjes en infecties ontstaan. We zijn nog niet klaar want ook de clitoris wordt gevoeliger omdat het vetweefsel om de clitoris heen dunner wordt. Snel even seksen zoals vroeger is er niet meer bij omdat de vagina in de ‘normale’ stand droger is. Je moet echt goed opgewonden en dus vochtig genoeg zijn voor penetratie. En dat lukt helaas niet meer zo snel als vroeger. Nu kunnen we die achteruitgang voor lief nemen, maar we kunnen ook in actie komen om de vulva in goede conditie te houden. Want, wat voor spieren, botten, huid en andere lichaamsdelen geldt, geldt ook voor de vulva: als je er goed voor zorgt, blijft veel ellende bespaard en kun je er nog lang van genieten.

Voor alle duidelijkheid: de vulva is het uitwendige gedeelte bestaande uit de schaamlippen, het topje van de clitoris en de ingang van de vagina. De vagina zelf is enkel het inwendige deel.

Dit zijn de dingen die je kunt doen om je vulva in goede conditie te houden.

1. Train je bekkenbodemspieren

Goede, sterke bekkenbodemspieren zijn heel belangrijk voor de beleving van seks. Ze zorgen voor intense orgasmes, meer gevoel en goede aanmaak van vocht. Controle over je bekkenbodemspieren helpt bij het voorkomen van pijn tijdens de seks en zorgt voor een intenser orgasme. Ga -voor je zelf aan de slag gaat met oefeningen of bekkenbodemtools- naar een bekkenbodem fysiotherapeut, het liefst een die gespecialiseerd is in seksualiteit. Geldt ook voor mannen. Kijk voor meer informatie over bekkenbodem en seks op Goede bekkenbodem helpt tegen pijn bij vrijen

2. Voorkom huidirritatie

door geen inlegkruisjes of pads te dragen. Gebruik geen zeep of poeder bij de vulva en gebruik geen wasverzachter voor je ondergoed. Ook is het beter om katoenen ondergoed te dragen omdat katoen beter ademt dan synthetische stoffen.

3. Masseer zo nu en dan de vulva

Masseren zorgt voor een goede doorbloeding.

4. Gebruik orgasmecrème’s

Dit is een speciale gel die de bloedtoevoer naar de clitoris stimuleert. Deze gel zorgt voor een fijne sensatie en meer gevoel in de clitoris. Producten die je kunt proberen zijn ViaGel en Intense

5. Vraag naar hulpmiddelen tegen vaginale droogheid

Tegen vaginale droogheid, -ook wel atrofie genoemd als het gepaard gaat met branderigheid, pijn en kleine wondjes-, zijn er crèmes, tabletten en zetpillen die goed werken. Neem hiervoor contact op met je huisarts. Bekend zijn Synapause oestriolcreme of Vagifem oestradioltabletten. Ze bevatten een lage oestrogeendosering die lokaal werkt en niet wordt opgenomen in het bloed. Het kan een paar weken duren voor je resultaat merkt. Middelen zonder oestrogeen zijn Hyalofemme en Premeno Duo.

6. Verzacht en bescherm

Smeer dagelijks een verzachtende en beschermende crème of zalf op de ingang van je vagina, bijvoorbeeld Lanettecrème . Speciale moisturizers zorgen voor een constante vochtigheid, het herstelt de elasticiteit van de vagina en zorgt voor een goede zuurgraad. Deze vochtinbrengers bevatten geen hormonen. Vaak is hyaluronzuur de werkzame stof.

7. Drink voldoende water

Zodat je slijmvliezen voldoende vocht van binnenuit krijgen.

8. Lust but not least: blijf seksueel actief

Regelmatig seksueel actief zijn is belangrijk voor het in conditie houden van de vulva. Het zorgt voor een goede bloedtoevoer naar de vulva en het helpt bij het handhaven van de grootte van de vagina. Helemaal als je tot een orgasme komt. Solo seks helpt ook.  Al dan niet met een fijne vibrator.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie