brein

10 dingen die je wilt weten over je brein

Ja, je hersenen krimpen en ja, je geheugen wordt minder, maar er is ook goed nieuws over het ouder wordende brein. Wetenswaardigheden waar je wat mee kan.

Eerst maar eens de minder leuke feiten, dan hebben we die gehad.

1.    Na ongeveer je 28e neemt de groei van je hersenen flink af. Dat betekent niet dat ze zich niet meer kunnen ontwikkelen of aanpassen. We krijgen er zelfs nog nieuwe hersencellen bij (neurogenese). Maar het is wel: use it or loose it.

2.     Kunnen hersenen krimpen? Ja. Vanaf je 40e verliezen je hersenen iedere 10 jaar 5% aan volume. Het krimpen gaat nog sneller als je de 70 bent gepasseerd. Dat wil trouwens niet zeggen dat je IQ minder wordt.

3.     Vrouwen hebben een beter geheugen dan mannen en dat geldt voor alle leeftijden. Bij mannen gaat het geheugen na het 40e levensjaar ook nog eens sneller achteruit dan bij vrouwen.

4.     Het soort geheugen dat je helpt om bepaalde feiten te herinneren zoals de hoofdstad van Frankrijk wordt het semantisch geheugen genoemd. Het procedurele geheugen heeft zowel betrekking op het leren van motorische vaardigheden, zoals leren fietsen, als het leren van bepaalde cognitieve vaardigheden, zoals het leren lezen. Gebeurtenissen zoals de eerste schooldag vallen onder het episodisch geheugen. Het is dit laatste geheugen dat als eerste wordt aangetast.

5.     30 minuten na het horen van hetzelfde verhaal onthoudt een 70-jarige 75% van wat een 18-jarige heeft onthouden.

Tot zover de ellende en dan nu de leuke feiten:

6.     Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een goed uithoudingsvermogen mentaal beter scoren dan mensen met een minder goed uithoudingsvermogen. Dus alles wat je doet om je conditie op peil te houden is goed voor je brein.  Goed slapen, veel bewegen, gezond eten; het zijn echte brainboosters.

7.     Veel sociale contacten hebben is net zo belangrijk voor het jong houden van je brein als het leren van nieuwe vaardigheden (zoals het bespelen van een muziekinstrument of het leren van een taal) Het hebben van goede vrienden zorgt er niet alleen voor dat je langer leeft maar houdt ook je geheugen scherp.

8.     De bloedtoevoer naar je hersenen wordt minder als je ouder wordt. Met het eerste gevolg dat je minder goed op woorden kan komen. Dat is minder leuk, maar het goede nieuws is dat je door sporten en bewegen die toevoer makkelijk kan verbeteren.

9.     Aangetoond is dat de drie B-vitamines: foliumzuur, vitamine B6 en Vitamine B12 de kans op dementie kan verkleinen. Ze zitten van nature in brood, verrijkte granen en bladgroente.

10.  Hoewel je geheugen na je 20e achteruit gaat, worden de emotionele en psychische vaardigheden niet slechter.  Sterker nog, ze worden juist beter.

 

lees ook: Help ik word toch niet dement hè?!

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.