Sculptra

10 vragen over Sculptra

Een gezichtsbehandeling met Sculptra: hoe gaat dat precies in z’n werk en wat is het effect? Ludy Holst, cosmetisch arts KNMG en oprichter van de Van Lennep Kliniek legt het haarfijn uit aan de hand van 10 vragen.

1. Wat is Sculptra?
“Sculptra is een collageen stimulerende filler bestaande uit polymelkzuur. De stof is 100% biologisch afbreekbaar en hypoallergeen. De behandeling is FDA-goedgekeurd en wordt sinds 1999 wereldwijd gebruikt. Zelf werk ik al meer dan 10 jaar met Sculptra.”

2. Wat is het verschil tussen Sculptra en andere fillers
“Traditionele fillers -meestal bestaande uit hyaluronzuur- zijn bedoeld om op te vullen en om volume te herstellen. Hyaluronzuur is een lichaamseigen gel die beetje bij beetje door het lichaam wordt afgebroken. Sculptra werkt heel anders, die bouwt juist op. Het polymelkzuur wordt veel dieper ingespoten en helpt daar de eigen collageenaanmaak te stimuleren, slapte te verminderen en onze V-shape terug te krijgen. Hierdoor kunnen onderhuidse rimpels en lijnen in het gezicht langdurig verminderen. Sculptra helpt de onderliggende structuur van de huid te herstellen. Het is dus echt een andere behandeling.”

3. Hoe kan het polymelkzuur die is ingespoten de collageenaanmaak stimuleren? Met ander woorden hoe werkt dat proces precies?
“Polymelkzuur heeft een regeneratieve werking. Eenmaal diep in de huid geïnjecteerd neemt het lichaam de vloeistof op. Gedurende de 4 weken tot 3 maanden die daarop volgen, stimuleren de fillerkristallen de collageenproductie. Dat leidt weer tot een sterkere structuur en meer ondersteuning. De huid wordt op een natuurlijke manier voller, elastischer en voelt steviger aan.”

4. Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
“Allereerst is het belangrijk dat de arts goed analyseert op welke plekken het gezicht wat versteviging en opvulling kan gebruiken. De Sculptra wordt op die plekken met een dunne naald of canule geïnjecteerd in de diepere huidlaag. In de vloeistof zit verdoving, maar de arts kan eventueel ook een lokaal verdovingsmiddel toedienen, of verdovende crème aanbrengen. Echt pijnlijk is het niet. In gebieden waarbij het gevaarlijk is om met een naald te werken, wordt er gebruik gemaakt van een canule; een lange naald, met een stompe punt. Het dunne laagje polymelkzuur dat wordt achtergelaten wordt vervolgens met de hand aan de buitenkant ingemasseerd en verspreid.

Elke behandeling duurt circa 20 tot 30 minuten. Gewoonlijk zijn er 2 à 3 behandelingen nodig. Dit is afhankelijk van het aantal te behandelen gebieden. Je kan een gedeelte of het hele gezicht behandelen met Sculptra.  Lichte zwelling is in de eerste uren na de behandeling normaal maar je kunt je dagelijkse werkzaamheden direct hervatten.”

5. Wat als je eigen collageenaanmaak door je leeftijd niet meer zo actief is. Valt er dan nog wel wat te boosten?
“Ja hoe oud je ook bent, je kunt altijd je natuurlijke collageenaanmaak stimuleren. Iemand van 60 zal alleen meer Sculptra nodig hebben dan iemand van 25.”

6. Als Sculptra de collageenaanmaak stimuleert, dan kan je gezicht toch ook uitgroeien tot een opgeblazen ballon?
“Nee, dat kan alleen wanneer je heel veel Sculptra -denk aan 10 flacons- in een keer inspuit. Je begint voorzichtig met 1 flacon en kijkt wat dat met iemand doet. Na een maand kijk je waar en hoeveel iemand nog kan gebruiken. Te veel komt in de praktijk eigenlijk niet voor. Dat Sculptra niet direct resultaat geeft is wel een reden waarom niet iedere arts ermee wil werken. Met een hyaluronzuurfiller zie je meteen wat het effect is.”

7. Voor wie of voor welk probleem is een behandeling met Sculptra geschikt?
“Sculptra is voor iedereen geschikt maar is vooral een uitkomst voor mensen met een wat stevigere huid die wat is gaan hangen. Sculptra wordt gebruikt voor het opvullen van ingevallen slapen, het volume geven aan ingevallen wangen, voor het liften van de traangoot en het jukbeen, voor het verzachten en verminderen van de neus-lippenlijn en het liften van een slappe kaaklijn.
Voor het opvullen van fijne lijntjes aan de oppervlakte is Sculptra niet geschikt. Dan kan een hyaluronzuurfiller uitkomst bieden.”

8. Wat zijn de riciso’s?
“Het product zelf kent geen risico’s, echter de behandeling zelf wel als die niet goed wordt uitgevoerd. Een Sculptra behandeling is technisch gezien een ingewikkeldere behandeling dan het inspuiten van een hyaluronzuurfiller of botox en vraagt daarom om meer ervaring. Als het verkeerd wordt geïnjecteerd kun je bobbels in je gezicht krijgen.”

9. Wat kost het?
“Per flacon kost Sculptra €650,- Een vijftigplusser heeft al gauw zo’n 2 á 3 flacons nodig, verspreid over 2 of 3 behandelingen.”

10. Hoe lang houdt het effect aan?
Dat is een beetje afhankelijk van het aantal flacons dat gebruikt wordt en van het aantal behandelingen. Met 1 behandeling en 1 flacon leg je als het ware een bodem die weer hergestimuleerd wordt door een tweede behandeling. Het effect na 2 tot 3 behandelingen kan tot wel tot zo’n 3 jaar aanhouden. Maar ook dit is bij iedereen verschillend. Niet iedereen heeft meerdere behandelingen of meerdere flacons nodig.”

Meer weten over Drs. Ludy Holst of Sculptra? Kijk op vanlennepkliniek.nl

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie