geheugen

4 manieren om je geheugen op te frissen

Het is nooit te laat om aan je brein te werken.  Met deze 4 stappen kom je een heel eind.  En het is nog wetenschappelijk bewezen ook.

1. Op tijd naar bed

Van een nacht goed slapen knap je sowieso op maar slaap is ook essentieel voor de werking van je hersenen. Het is wetenschappelijk bewezen dat je beter kan onthouden en focussen als je goed slaapt. Een lange tijd slecht slapen kan zelfs blijvende hersenschade  veroorzaken. Studenten die na het studeren vroeg naar bed gaan en goed slapen blijken beter te presteren bij hun tentamen dan studenten die een korte nachtrust hebben. Op zich natuurlijk niet zo verwonderlijk. Dus als je je brein een boost wil geven en niet meer de hele dag van alles wil vergeten, begin dan met op tijd naar bed te gaan.

2. Hup, in de benen

Of we het nou leuk vinden of niet, actief  zijn, ja sporten en bewegen, is van groot belang voor je brein. Niet alleen voor je cognitieve vaardigen van nu, maar ook voor die van later. Een recente studie laat zien dat mensen die fit waren rond hun 25e een beter werkend brein hebben op middelbare leeftijd dan mensen die niet actief waren in hun twintiger jaren. Een ander onderzoek laat zien dat mensen die weinig actief waren rond middelbare leeftijd op latere leeftijd  een kleinere hersenomvang hebben dan mensen die heel fit waren rond hun veertigste. Dus kom mee naar buiten allemaal, en -zoek niet alleen de wielewaal maar- zet er flink de pas in.

3. Goed eten

Ja ook gezond eten is belangrijk voor een gezond brein. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan zelfs leiden tot geheugenproblemen en verwardheid. Veelal gaat het dan om een tekort aan vitamine B12.  De hersenen hebben ook veel baat bij Omga 3 vetzuren. Eet wat vaker vette vis, noten of zaden, die zitten er vol mee.

4. Mediteren

Mindfulness-en meditatie oefeningen zijn niet alleen fijn om te ontspannen, er zijn tientallen onderzoeken die aantonen dat mediteren leidt tot een beter geheugen, betere concentratie en betere focus. Daarnaast is het een van de beste manieren om stress te lijf te gaan. En stress is nou net weer niet goed voor je geheugen. Kom op, het is voorjaar neem er eens wat meer tijd voor. (ik heb het vooral tegen mezelf). Oud zijn kan altijd nog.

Kijk, zo kort en simpel kan een meditatieoefening zijn

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.