5 superfoods die helemaal niet zo super zijn
Hoe meer superfoods we eten, hoe gezonder we worden. Althans, dat denken we graag. Ieder jaar ontstaat er wel een nieuwe superfood-hype. Van superfoods (zoals de bekende gojibessen en quinoa) wordt gezegd dat ze een relatief hoog gehalte aan gezonde stoffen bevatten zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Dat klinkt natuurlijk heel fijn. Helemaal als er beloftes aangekoppeld worden zoals: ‘ voor een betere weerstand’ of: ‘stimuleert aanmaak van collageen’.
Helaas kloppen veel van die claims niet. Elk product kan je superfood noemen omdat er geen officiële definitie van superfood is en omdat het ook niet een door de wet beschermde term is.
Nu zijn er heus ‘superfoods’ waarvan echt bewezen is dat ze gezond zijn en waaraan officieel een gezondheidsclaim gekoppeld mag worden. Neem bijvoorbeeld havermout. Daarvan is aangetoond dat het veel oplosbare vezels in de vorm van bètaglucaan bevat. Het zorgt voor verlaging van de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau, het bevordert de goede darmbacteriën en verhoogt het gevoel van verzadiging.
Olijfolie (extra virgine) zou je ook een superfood kunnen noemen omdat het een bewezen gunstige invloed heeft op het cholesterolgehalte en dat het antioxidanten bevat die ontstekingsremmend werken.
Maar goed, veel bekende superfoods zijn dus niet zo gezond als men ons wil doen geloven. Zoals deze vijf:
1. Kokosolie (of liever gezegd kokosvet)
De belofte
Kokosvet heeft allerlei gezondheidsvoordelen omdat het grotendeels uit middellange-ketenvetzuren bestaat. Het biedt bescherming tegen alzheimer en hart- en vaatziekten
Zo zit het echt
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de gezondheidsclaims kloppen. Ten opzichte van andere verzadigde vetten is kokosolie niet beter. Kokosolie (heeft door het LDL cholesterol) een verhogend effect op je cholesterolgehalte en werkt dus eerder hart en vaatziekten in de hand dat het bescherming geeft.
2. Amandelmelk
De belofte
Amandelmelk is net zo gezond als het eten van hele amandelen.
Zo zit het echt
Net als andere noten bevatten amandelen veel eiwitten, vezels, mineralen en antioxidanten. Amandelmelk is gemaakt van gemaalde witte amandelen zonder vel. Tijdens het productieproces gaat er veel van de voedingswaarde verloren. Een glas met 200 ml amandelmelk staat ongeveer gelijk aan het eten van 4 amandelen
Vaak wordt aan amandelmelk calcium en vitamie D toegevoegd wat goed is, maar er is geen reden om te denken dat amandelmelk beter is dan gewone halfvolle of magere melk. Tenzij je natuurlijk veganist bent of amandelmelk lekkerder vindt.
3. Honing
De belofte
Honing is goed tegen hooikoorts en allerlei allergieën, het heeft een antibacteriële werking en is beter dan gewone suiker.
Zo zit het echt
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar honing maar er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor bovenstaande claims.
Wel is aangetoond dat te veel suiker niet goed is voor je gezondheid en dat geldt ook voor natuurlijke suikers zoals honing, agave en ahornsiroop.
4. Tarwegras
De belofte
Het meest werkzame ingrediënt in tarwegras is chlorofyl wat het ook de groene kleur geeft. Het helpt kanker voorkomen en genezen.
Zo zit het echt|
Tarwegras is helemaal niet ongezond maar in de onderzoeken die ernaar gedaan zijn, blijft er weinig van de beweringen over de voedingswaarde overeind. Er is in ieder geval nooit aangetoond dat het kanker voorkomt of tegengaat. Qua voedingsstoffen zou je tarwegras kunnen vergelijken met spinazie. Het bevat alleen meer vitamine E en fosfor, maar minder bèta-caroteen, vitamine C, magnesium, calcium en kalium.
5. Exotische vruchten
De belofte
Exotische vruchten zoals Goji bessen, acaibessen en mangosteen bevatten meer nuttige voedingstoffen en antioxidanten dan ander fruit.
Zo zit het echt
Veel tropische en onbekende vruchten zitten boordevol gezonde voedingstoffen dus als je ervan houdt, geniet ervan, maar eet ze niet omdat ze gezonder zijn dan ander (goedkoper) fruit. Bramen, blauwe bessen, grapefruits of abrikozen en veel andere vruchten zijn net zo goed voor je en hoeven ook niet van heel ver te komen.
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.