ouderdomsziekten

50+ en dan begint al het gedonder

We weten het allemaal; ouderdom komt met gebreken. En de ellende begint zo rond je 50e.  Soms is er weinig aan te doen, maar veelal heb je het zelf in de hand. Meer dan je soms denkt.

Dit zijn de meest voorkomende ziekten waarmee we te maken kunnen krijgen:

Hart-, long- en vaatziekten

Al op jonge leeftijd beginnen je bloedvaten langzaam te vernauwen: de gevolgen hiervan merk je pas als je ouder wordt. De kans dat je tussen je 40e en 59e levensjaar last krijgt van je hart, is vijf keer groter dan wanneer je een twintiger of dertiger bent. Naast vernauwing is er ook sprake van minder flexibele bloedvaten. 16% van de mannen en 7% van de vrouwen tussen de 50 en 59 jaar hebben een te hoge bloeddruk. Don’t panic: vaak is je bloeddruk laag te houden door gezond te leven met veel beweging, gezond eten en zónder stress. En natuurlijk niet roken, aangezien roken niet alleen bijdraagt aan vaatvernauwing, maar ook de kans op COPD met 80% vergroot. En helaas: de klachten van deze longziekte komen vaak rond het 50e levensjaar om de hoek kijken.

Suiker en vet

55 procent van de 50- tot 59-jarigen heeft overgewicht. Overgewicht is gelinkt aan ten minste 20 andere gezondheidsproblemen, zoals hartfalen, beroertes, kanker en diabetes. Het gaat hier vaak om ouderdomsdiabetes (type 2).  Een rare term want ook jongeren kunnen met deze diabetesvorm te maken krijgen. Het risico van deze suikerziekte wordt hoger na je 45e en gaat vaak gepaard met een hoge bloeddruk. Ouderdomsdiabetes kan o.a. leiden tot hartziekten, leverziekten en blindheid. Maar zo ver hoeft het niet te komen: als je vijf dagen per week 30 minuten beweegt kun je diabetes type 2 voorkomen. En als je diabetes hebt, kan een paar kilo afvallen al een gunstig effect hebben.

Kanker

In 2017 was maar 6 procent van alle nieuwe kankerpatiënten jonger dan 45 jaar. Dat betekent dat de kans op kanker na je 45e…. opeens veel groter wordt. Meestal is het domme pech, maar wist je dat 30% van alle kankers veroorzaakt worden door een ongezonde levensstijl (roken, overgewicht, alcohol, slechte voeding)? Uitsluiten kan je niet, maar gezond leven helpt dus wel.

Spieren en gewrichten

Niet meer soepel kunnen bewegen als gevolg van slijtage in de gewrichten: een typisch ouderenkwaaltje. Bijna veertig procent van de 45plussers heeft hier namelijk last van. Daarnaast breken ouderen sneller een arm of been, omdat de kwaliteit van de botten snel achteruit gaat. Een dieet met veel calcium en vitamine D en vooral veel beweging kan dit probleem terugdringen.

Horen, zien en vergeten

Bijna de helft van de Nederlandse 50plussers merkt dat hun gehoor achteruit gaat. Ook een leesbril is voor velen na een zekere leeftijd onmisbaar. De flexibiliteit van de ooglens vermindert al na het 40e levensjaar: dit is een natuurlijk proces dat bij vrijwel iedereen voorkomt.
Het risico dat je je gehoorapparaat vergeet in te doen, of je bril in de auto laat liggen, wordt groter na je vijftigste: hoe ouder je wordt, hoe meer kans op dementie.
Leeftijd speelt de grootste rol, maar dat je er niks tegen kunt doen is absoluut niet waar.
Wie het risico op dementie wil verlagen, kan zijn levensstijl het beste vroeg aanpassen. Vijftigers en zestigers die nu ongezond leven, kunnen hun dementiekans halveren (!) door gezond te gaan leven!!

Plasproblemen

Ook dat nog. Honderd keer op een dag naar de wc en als je eenmaal zit, lukt het niet: ook dit is een veelvoorkomend probleem onder 50plussers. 1 op de 3 vrouwen en 4 op de 10 mannen boven de 40 jaar kampt met een verhoogde plasdrang. Een vergrote prostaat, verzwakte spieren, weefselverdikking of zenuwproblemen kunnen het plassen vermoeilijken. Veranderingen in je leefstijl – het trainen van je bekkenbodemspieren, geen zware dingen tillen, voldoende water drinken en minder koffie drinken – kunnen plasproblemen verhelpen.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

 

Tekst: met dank aan Suzanne Meeuwissen