mediteren

50-jarigen die regelmatig mediteren hebben net zoveel grijze massa als 25-jarigen

Dat meditatie voor minder stress zorgt, minder kans op een depressie en minder slapeloosheid geeft, is al vaker aangetoond. Neurowetenschappers laten zien dat meditatie ook letterlijk je brein kan veranderen.

Als we ouder worden,  krimpt de frontale cortex met als gevolg dat we steeds meer vergeten. Tenzij je mediteert. Dat ontdekte Sara Lazar, neurowetenschapper aan de Harvard Medical School.

Al effect na 8 weken

In een eerste onderzoek vergeleek ze mensen die al langer mediteerden (zo’n 7 tot 9 jaar) met een groep die niet mediteerde.  De mediteerders bleken in verschillende delen van de hersenen meer grijze massa te hebben. Ook in de frontale cortex dat onder andere gekoppeld is aan geheugen en besluitvorming.

De 50-jarigen die mediteren bleken dezelfde hoeveelheid grijze massa in hun hersenen te hebben als 25-jarigen.

Om er zeker van te zijn dat de meditatiegroep niet in eerste instantie al over meer grijze massa beschikte, deed Lazar een tweede onderzoek. Daarin plaatste ze mensen zonder ervaring met meditatie in een mindfulness-programma. Na slechts acht weken veranderde het brein al ten goede.

Het hersenvolume was in meerdere gebieden toegenomen, waaronder de linker hippocampus (betrokken bij leren, geheugen en emotionele regulatie); de TPJ (betrokken bij empathie en het vermogen om meerdere perspectieven te nemen); en een deel van de hersenstam genaamd de pons (waar  neurotransmitters worden gegenereerd).

Deze veranderingen zorgen er onder andere voor dat je beter kunt leren, onthouden en herkennen, dat je gedachten minder afdwalen, emoties makkelijker verwerkt en dat de snelheid waarmee je hersenen werken groter wordt. Het gedeelte in de hersenen dat een rol speelt bij stress en angst wordt juist kleiner.

Hoe lang moet je mediteren?

In de studie kregen de deelnemers te horen dat ze 40 minuten per dag moesten mediteren, maar het gemiddelde eindigde uiteindelijk op 27 minuten per dag. Verschillende andere onderzoeken suggereren dat je al duidelijk positieve veranderingen kunt zien met slechts 15 tot 20 minuten per dag.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.