hartleeftijd

6 tips om je hart jong te houden

Je hart kan ouder of jonger zijn dan je eigen leeftijd. Hoe ouder het hart hoe groter de kans op een hartaanval of een beroerte.

Maar wat maakt een hart nu oud?

Uiteraard spelen genen een belangrijke rol maar het zijn vooral risicofactoren die ervoor zorgen dat een hart vroegtijdig veroudert. Hoe hoe hoger de risicofactoren, hoe ouder je hart is.

Wat zijn dan die risicofactoren?

Leeftijd

Het risico op hartkwalen begint te stijgen vanaf je 55e wanneer de bloedvaten stugger worden en zich steeds meer plaques ophopen in de aderen.

Geslacht

Tussen het 55-ste en het 65-ste jaar krijgen vooral mannen met hartziekten te maken. Het risico op een hartinfarct is voor mannen in die leeftijd 6 keer groter dan voor vrouwen. Vrouwen worden tot de overgang beschermd door oestrogeen. Dat betekent overigens niet dat vrouwen voor die tijd zich helemaal geen zorgen hoeven te maken. Na de overgang is het risico op een hartziekte voor mannen en voor vrouwen ongeveer gelijk. Vrouwen krijgen gemiddeld op latere leeftijd een hartinfarct, maar ze sterven er vaker aan.

Familiegeschiedenis

Het risico neemt toe wanneer je vader of broer voor zijn 55e of je moeder of zus voor haar 65e  hartproblemen heeft gehad.

Bloeddruk

Je hart veroudert wanneer je een bloeddruk hebt die hoger is dan 120/80 mm/hg

Cholesterol

Hoe hoger je cholesterolgehalte, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten.

Roken en drinken

Iedere sigaret verhoogt het risico op een hartaanval. Zelfs blootstelling aan rook van een ander kan al invloed hebben. Ook alcohol heeft een slechte werking op de hartspier.

Gewicht

Overgewicht geeft extra druk op de hartspier en vergroot de kans op het dichtslibben van de bloedvaten.

Diabetes

Een hoog suikergehalte in het bloed kan beschadigingen in de vaatwanden veroorzaken en de kans op hartproblemen vergroten.

En dan het goede nieuws:  Je bent nooit te oud bent om de risicofactoren te verkleinen en je hartleeftijd te verlagen.

6 tips voor een jonger hart

(oud worden kan altijd nog)

1. Hou de boel in de gaten

Veel hart- en vaatziekten ontstaan niet zozeer door het ouder worden zelf maar door andere ouderdomskwalen. Voorbeeld: hoe ouder, hoe groter de kans op een hoge bloeddruk is. Die hoge bloeddruk zorgt op zijn beurt weer voor hartproblemen.

Hetzelfde geldt voor ouderdomsdiabetes en een hoog cholesterol. Ook schildklierproblemen en sommige medicijnen kunnen het hart verzwakken. Door regelmatige check-ups en het onder controle houden van die kwalen verminder je de kans op hartziekten.

2. Zorg voor een gezond gewicht

Ja daar zijn ze weer, die overtollige kilo’s. We weten het allemaal: bosbessen, zalm, noten en olijfolie zijn beter voor ons hart dan chips, roze koeken en bitterballen. Gewicht verliezen kan het best door minder van dit soort snacks te eten en meer groente, fruit, vis (in plaats van vlees) en vezels.

3. Kom van de bank af

Het hart is een spier en die heeft ook training nodig om in vorm te blijven. Beweging verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een betere zuurstofvoorziening. Met 5 keer per week 30 minuten bewegen (flink wandelen voldoet ook) ben je al goed bezig. Geen smoezen over kwaaltjes en blessures. Er valt altijd iets te verzinnen wat je wel kan doen (zwemmen bijvoorbeeld).

4. Stop met roken en drink niet te veel alcohol

Punt.

5. Doe de check

Het is niet bij elke huisarts mogelijk maar af en toe je bloeddruk, suikergehalte en cholesterol laten meten kan veel ellende voorkomen.

6. Negeer vreemde symptomen niet

Luister dus naar je lichaam. Als je een van deze symptomen hieronder herkent, ga dan naar je huisarts.

–       Kortademigheid

–       Opgezwollen benen

–       Pijn op de borst

–       Neerslachtigheid

–       Onverklaarbare vermoeidheid

–       Plotselinge verandering in het inspanningsvermogen

–       Hartkloppingen

–       Verwardheid

–       Duizeligheid

 

Lees ook: Hoe oud is jouw hart? Test je hartleeftijd

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.