7 tips om beter te kunnen slapen in de hitte
Ook moeite met slapen als het zo heet is? Hierbij even wat goede tips, misschien zitten er een paar tussen die je nog niet kent.
1. Doe geen middagdutje
Bij warm weer kunnen we ons overdag wat moe en lusteloos voelen. Dat komt omdat we meer energie gebruiken om onze interne temperatuur te regelen. Het is dan al gauw verleidelijk om overdag even een powernap te doen, maar als het warm is kan slaperigheid kostbaar zijn, bewaar het voor het slapengaan.
2. Blijf bij je slaaproutines
Misschien heb je de behoefte om eerder of later te gaan slapen, maar het beste is om aan je gebruikelijke bedtijd en routines aan te houden. Doe de dingen die je normaal doet voordat je naar bed gaat.
3. Lauwe douche
Een lauwe douche of bad kan helpen te ontspannen en af te koelen. Zet de kraan niet te koud. Anders gaat je lichaam proberen weer op te warmen.
4. Zorg voor verkoeling in de slaapkamer
Ligt nogal voor de hand. Sluit overdag de gordijnen, open vlak voor het slapen gaan alle ramen. En gebruik dunne katoenen lakens in plaats van een dekbed. Ook al is het warm binnen, een kleine ventilator kan helpen. Het bevordert de verdamping van zweet en maakt het voor je lichaam gemakkelijker om je interne temperatuur te regelen. Plaats flessen met bevroren water voor je ventilator, zodat de lucht langs de kou van de flessen wordt geblazen. Als je geen ventilator hebt, vul dan een warmwaterkruik met ijskoude vloeistof.
5. Koel je sokken en lakens
Koel sokken in de vriezer en trek ze aan. Door je voeten te koelen, verlaag je de algehele temperatuur van je huid en lichaam. Ook goed: koel je nek met bijvoorbeeld een koelelement in een handdoek, werkt ook door naar de rest van het lichaam.
Stop voor je naar bed gaat je lakens in een plastic zak en leg ze een aantal minuten in de diepvries. Past het niet? Doe het dan alleen met je kussensloop.
6. Gebruik een natte lap
Leg een natte washand of lap naast je bed leg ‘m op je voorhoofd of in je nek om af te koelen.
7. Blijf gehydrateerd
Drink overdag voldoende water. En ook al is het heel verleidelijk op een zomeravond; alcohol verslechtert de slaapkwaliteit.
Bron: BBC- nieuws, Clinical Sleep Research Unit aan de Loughborough University
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief