achteruitlopen

Achteruitlopen helpt geheugen verbeteren

Waar had je ook alweer je sleutels neergelegd? Loop een stukje achteruit; grote kans dat je het dan weer weet.

Hoogleraar psychologie aan de Harvard University, Dr. Daniel Schacter, ontdekte dat achteruitlopen het korte termijn geheugen kan verbeteren. Hij liet 114 proefpersonen videobeelden zien van een geënsceneerd misdrijf, een woordenlijst of een groep afbeeldingen.

Daarna werden de deelnemers gevraagd om vooruit te lopen, achteruit, stil te zitten of een voorstelling te maken van vooruit- of achteruitlopen. Vervolgens moesten ze vragen beantwoorden over de dingen die ze hadden gezien. In alle gevallen waren de mensen die achteruitliepen of dachten aan achteruitlopen beter in staat om de informatie terug te halen dan de mensen die stil zaten. In vergelijking met vooruitlopen was het geheugen bij achteruitlopen in 5 op de 6 gevallen beter.

Nadat de deelnemers gestopt waren met achteruitlopen hield het verbeterde geheugen nog 10 minuten aan.

Volgens Schacter kan het zo zijn dat niet zozeer de fysieke handeling van het achteruitlopen ons geheugen stimuleert, maar eerder de connectie die er in ons brein gemaakt wordt op dat moment. Mensen zouden de handeling van het achteruitgaan kunnen koppelen aan dingen die in het verleden gebeurd zijn, waardoor onze hersenen deze weer makkelijker voor de geest kunnen halen.

Omdat dit onderzoek nog maar in een beginfase is, is er nog niets bekend over de effecten op lange termijn van achteruitlopen.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Lees ook dit interessante bericht over het boosten van je geheugen!