verminderd libido

Als je vaker wilt dan alleen met kerst

Bij een Beetje Leuk Ouder Worden, hoort ook een beetje leuke seks. Het jammere is alleen dat de overgang voor veel vrouwen roet in het eten gooit. Een droge vagina, pijn bij het vrijen, weinig opwinding, moeilijk kunnen klaarkomen. Een heel scala aan spelbrekers kan voorbij komen.

Seksuologen adviseren dan ook om meer tijd te nemen voor elkaar, te accepteren dat het moeilijker gaat en te herontdekken waar je opgewonden van raakt. Maar er zijn natuurlijk ook hulpmiddelen die het leven wat kunnen veraangenamen.

Een speurtocht op internet levert het volgende op. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee.

Fijne feestdagen!

Afrodisiaca.

Wetenschappers van de University of California namen een tal van voedingsmiddelen onder de loep waarvan wordt beweerd dat ze een libidoverhogende werking hebben. Zoals honing, oesters, chocola, en nog een heleboel meer. Ze beoordeelden meer dan 50 onderzoeken. En wat bleek: bijna geen enkel natuurlijk middel kon de claim waarmaken met uitzondering van Maca*en rode ginseng. Die twee waren de moeite van het proberen waard.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift International Society for Sexual Medicine
Lees ook het artikel in Goodhousekeeping
*poeder van Peruaanse wortel

Glijmiddelen

Volgens de paarse keizerin, de site die tips geeft voor leuke en gepassioneerde seks, zijn dit de beste glijmiddelen:

Op waterbasis:

  • Pink Lubricante
  • Intimate Earth Hydra Natural Glide
  • Jo Organic

Op basis van siliconen:

  • Pjur Original
  • Pink Woman
  • Elite van Intimate Earth

Vochtinbrengers

Een goed middel tegen aanhoudende vaginale droogte zijn speciale moisturizers. Ze bevatten geen hormonen en het werkzame middel is vaak hyaluronzuur. De moisturizer zorgt voor een constante vochtigheid, herstelt de elasticiteit van de vagina en zorgt voor een goede zuurgraad.
bron: vuurvrouw.nu

Bij een droge vagina zijn er prima producten zoals Hyalofemme® en Premenoduo®, deze zorgen ervoor dat de balans herstelt in en rondom de vagina, deze producten zijn hormoon-vrij.
Bron: Vrouwenpraktijken

Vaginale oestrogenen

Blijf je last houden van een droge, geïrriteerde vagina, dan kan je arts vaginale oestrogeencrème of vaginale oestrogeentabletten voorschrijven. De oestrogenen zorgen voor herstel van de slijmvliezen. Het is een effectieve behandeling en 80 tot 90 procent van de vrouwen komt van alle vaginale klachten af en heeft ook geen pijn meer bij het vrijen. Al na enkele weken zou je duidelijk verbetering moeten merken. Vaginale toediening van oestrogenen zou in een lage dosering weinig risico’s inhouden, omdat deze niet of nauwelijks in de bloedbaan worden opgenomen.
bron:vuurvrouw.nu 

Bij ernstige klachten is het verstandig om met de huisarts te kijken naar een vaginale oestrogeencreme bv. Synapause®.
bron:Vrouwenpraktijken

Testosteron

15% van de postmenopauzale vrouwen heeft een tekort aan biologisch beschikbaar testosteron, hetgeen kan leiden tot vermindering van de seksuele opwinding (‘minder zin’, minder opwinding, minder intens orgasme).
Een kleine hoeveelheid testosteron, bijvoorbeeld in crème-vorm, kan dan goed helpen.

Onderzoek lijkt te bevestigen dat testosteron een belangrijke rol speelt ook bij de vrouwelijke seksdrive. Het aanvullen van testosteron (pleisters, crèmes, sprays) moet echter altijd onder deskundige begeleiding van een arts plaatsvinden.

Het inzicht groeit dat kleine hoeveelheden androgenen (testosteron) voor de vrouw en ook kleine hoeveelheden oestrogenen voor de man fysiologisch van belang zijn. Toevoeging van testosteron aan postmenopauzale hormoonsuppletie kan gunstige effecten op het libido teweegbrengen.

bronnen: ntvg.nl  vrouwenpoliboxmeer lees ook; Positief effect van mannelijk hormoon op seksualiteit na de menopauze

Tenslotte: de tips van Heleen van Royen

En wat heeft Heleen van Royen zoal in haar nachtkastje liggen om het leuker te maken in bed?

Onder andere een flesje Tripleglide siliconen glijmiddel en De Womanizer. “Dit laatste is een bijzonder apparaat, geen vibrator in de traditionele zin van het woord, eerder een stimulator. Als je hem aanzet, ‘zuigt’ hij op een subtiele manier aan je clitoris, door middel van een circulerende en pulserende luchtdruk. Hij heeft mijn seksleven een stukje leuker gemaakt.” (bron: telegraaf)

Bekijk ook de serie over het libido op BLOW

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.