Sacha de Boer

“Dan kraken mijn hersenen en wordt het warm onder mijn schedeldak”

De een ziet vanzelf wel hoe ze ouder wordt, de ander is fanatiek bezig om lichaam en geest goed te onderhouden. In deze serie vraag ik aan bekende Nederlandse vrouwen wat zij al dan niet doen om een Beetje Leuk Ouder te Worden. Dit keer de beurt aan fotografe en presentatrice Sacha de Boer (52).

Hoe kijk je tegen ouder worden aan?

“Het leuke van ouder worden is dat ik precies weet wat ik wil en wat ik leuk vind. Genieten met geliefden van goeie gesprekken, lekker eten en drinken, fikkies stoken, mooie muziek luisteren, boeken lezen en goeie films zien. En opeens overdonderd worden door een prachtig schilderij. De onrust en onzekerheid die ik als 20-er had is weggeëbd. Daarom moet ik er ook niet meer aan denken om die leeftijd te hebben. Maar de verwondering en speelsheid die je als kind hebt, ben ik gelukkig nooit kwijtgeraakt.”

Wat doe je om lichamelijk en geestelijk fit te blijven?

“Lichamelijk gezien te weinig. Ik leid een onregelmatig leven en neem me uiteraard van alles voor zoals hardlopen en wielrennen, maar het schiet er nog wel eens bij in. Wel neem ik de trap in plaats van de lift en doe ik alles zoveel mogelijk lopend.
Geestelijk blijf ik scherp omdat ik een beroep heb waarbij je op verschillende vlakken moet blijven opletten: technische ontwikkelingen in de fotografie en beeldbewerking volgen elkaar razendsnel op, en dat doe ik liever zelf dan dat ik het uitbesteed. Daarnaast vergt een fotoshoot altijd opperste concentratie om de geportretteerde op zijn of haar gemak te stellen en op z’n best vast te leggen: zowel psychologisch, fysiek als technisch. En dat het vooral een leuke shoot is!
Ik doe ook graag dingen die iets boven mijn geestelijke petje gaan. Dan kraken mijn hersenen en wordt het warm onder mijn schedeldak, maar als ik dan een oplossing heb bedacht is de vreugde groot. Zoals laatst met een beeldbewerkingsprogramma dat niet meer functioneerde na een update en ik in de programmeertaal moest duiken om het op te lossen. En het lukte! Voor mij geen mannetje, ik doe dit liever zelf.”

Wat is jouw ultieme beautytip om er goed uit te zien?

“Mijn moeder wees mij er op mijn 12de al op dat ik elke avond mijn gezicht schoon moest maken en twee keer per dag moest smeren. Dat heb ik sindsdien braaf gedaan. Niet met dure crèmes maar met Oil of Olay of Nivea. Ook fijn, een crème die Alka heet en heel zacht is en zegt ph-neutraal te zijn. Heerlijk. Mijn eigen tip is twee keer per week je gezicht schubben met een milde scrub. En dan die Alka crème erop en je bent weer helemaal fris! Overigens ben ik geen zonnebader, en dat scheelt ook in rimpeligheid.”

Hoe sta je tegenover voedingssupplementen en hormoonsuppletie?

“Ik neem regelmatig een gewone multi-vitaminepil. Van de Hema.  Van hormoonsuppletie heb ik nog nooit gehoord, maar sinds mijn 16e heb ik de lichtste anticonceptiepil. En die slik ik sinds mijn 20ste door zonder stopweek. Overigens een tip van mijn vader die huisarts is. Daardoor word ik niet ongesteld, heb ik geen hormoonschommelingen en raak ook niet in de overgang. Lekker prima!”

Van welke cosmetische behandeling ben je fan ?

“Stomen is mijn favoriete behandelmoment bij de schoonheidsspecialiste. Toen ik nog bij het journaal werkte en dagelijks make-up op moest, ging ik eens per maand of twee maanden voor zo’n intense reinigingsbeurt. Nu is het meer een luxe, maar dan geniet ik er wel heel erg van. Ook een Turks bad heeft zo’n goed effect op je huid.”

Van 18 t/n 27 oktober is Sacha’s fotoserie Lost Front te bewonderen tijdens de Kunst10Daagse in Bergen

Ondertussen werkt Sacha samen met twee vriendinnen aan het kookboek ‘Joie de Vivre.’ Een van de vriendinnen vond een 150 jaar oud kookboekje op de zolder van haar oude Franse landhuis. Tien topchefs gaan hieruit koken en de 3 vriendinnen leggen alles vast. Het wordt een ode aan de Franse keuken, en verschijnt eind april 2020.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.