yogahouding ontspanning

Dit is dé yogahouding die zorgt voor totale ontspanning

Stress, angst en spanning, we hebben er allemaal wel een keer mee te maken. Zelf ben ik van nature al gevoelig voor stress en weet daarom hoe belangrijk het is om rust te vinden.  Een yogahouding die uitkomst biedt is de Gebroken Kaars of in het Sanskriet Viparita Karani. Het is een pose die ontspant, kalmeert en herstelt.

Door tijdens de pose bewust in en uit te ademen, activeer je het parasympatisch zenuwstelsel. Dit is het zenuwstelsel voor rust en herstel.  Je hartslag en je bloeddruk dalen. Omdat je lichaam ontspant, je ademhaling vertraagt en je geest kalmeert doen veel mensen de Viparita Karani ook graag vlak voor ze gaan slapen.

En zo doe je hem:

1. Je kunt deze oefening zonder kussen (of bolster of deken) doen, maar mét geeft extra rust. Als je een kussen gebruikt leg hem dan op handbreedte van de muur vandaan. Hoe flexibeler je bent, hoe dichter je het kussen bij de muur kunt leggen. Ga met je rechterzij dicht bij de muur zitten, het kussen achter je. Rol opzij en ga op je rug liggen, met je heupen op het kussen en je benen omhoog gestrekt tegen de muur.

Voor de duidelijkheid laat ik hier even zien hoe je in de pose komt zonder kussen of bolster.

2. Je zitbotten hangen over het kussen heen aan de kant van de muur. Laat je schouderbladen stevig en breed op de grond rusten en strek je kruin weg, zodat je nek ontspant. Leg de armen los, langs het hoofd.

3. Blijf zo 5 tot zelfs 10 minuten liggen. Laat je benen zwaar worden en voel hoe je meer en meer ontspant in je hele lichaam. Zelfs je ogen worden zacht. Kom uit de houding door je knieën te buigen en naar je rechterzij te rollen.

bron: yogaonline

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.