gezondste sporten

Dit zijn de 5 gezondste sporten

Welke sporten zijn het best voor je lichaam? Professor I-Min Lee, hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Medical School, deed er met zijn team uitgebreid onderzoek naar en keek welke bewegingsvormen het best zijn voor vetverbranding, hart en hersenen en spieropbouw, met zo klein mogelijk risico op blessures. Hij kwam uit op de volgende top 5:

1.    Zwemmen

De Harvard artsen zien zwemmen als de ideale workout, niet alleen omdat je hierbij bijna elke spier in je lichaam gebruikt zonder je gewrichten te belasten, maar het verhoogt ook je hartslag en beschermt je hersenen tegen ouderdomskwalen. Bovendien zou een half uurtje zwemmen per dag depressieve gevoelens en stress helpen te verminderen.

2.     Tai Chi

“Tai chi is uitzonderlijk goed voor oudere mensen, omdat evenwicht er een belangrijk deel van uitmaakt,” zegt Lee. “En juist je balans is een essentieel onderdeel om te trainen als je wat ouder wordt.” Daarnaast werkt de meditatieve sport kalmerend en zorgt ervoor dat je concentratievermogen verbetert.

3. Krachttraining

Als je niet beweegt, verlies je spiermassa. Krachttraining is heel goed om controle te krijgen over de spieren in je lichaam. Hoe meer spieren, hoe meer calorieën je verbrandt, dus het helpt ook om op gewicht te blijven.  Je kunt de training zo zwaar maken als je wilt. Je kunt kiezen voor een korte sessie  met zwaardere gewichten of gaan voor een langere met lichte belasting. Trainen zonder gewichten? Dan kun je gebruik maken van je eigen lichaamsgewicht en werken oefeningen als lunges en burpees goed.

4. Wandelen

Wandelen moet volgens de Harvard artsen niet onderschat worden. Het is een uitermate gezonde vorm van beweging. Goed voor het cholesterolgehalte, de bloeddruk, het versterken van de botten en het verlagen van ouderdomsziekten als diabetes en hartaandoeningen. Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat wandelen het geheugen kan verbeteren en de kans op dementie kan verkleinen. Elke dag 30 tot 60 minuten wandelen is ideaal.

5. Kegeloefeningen

Deze verwacht je waarschijnlijk niet in deze rij. We denken al gauw aan buikspieren, bil en beenspieren maar niet zo snel aan de bekkenbodemspieren. Kegeloefeningen of bekkenbodemoefeningen  zijn de beste manier om de darm en blaasfuncties te verbeteren en te behouden. Bekkenbodemsieren zijn de spieren die je aanspant als je je plas ophoudt (of je zaadlozing bij mannen). Trek de spieren twee á drie seconden aan, en herhaal dat tien keer. Voor het beste resultaat kun je dit zo’n vijf keer per dag doen.

bron: Harvard Health Publishing

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief