dierlijke eiwitten

“Een teveel aan dierlijke eiwitten versnelt het verouderingsproces”

Regelmatig schrijf ik over het belang van het eten van voldoende eiwitten. Eiwitten zijn voor veel lichamelijke processen belangrijk maar vooral het behoud van de spiermassa. Voortdurend worden spiercellen aangemaakt en afgebroken. Het is een proces dat altijd gaande is. Het proces van opbouw en afbreken van spiercellen raakt uit balans wanneer we ouder worden. We breken gemakkelijker spieren af en bouwen ze minder gemakkelijk weer op. Hierdoor verliezen we geleidelijk spiermassa en spierkracht. Willen we die twee zoveel mogelijk behouden dan zullen we moeten trainen en voldoende eiwitten moeten eten.

Aanbevolen hoevelheid

Een volwassene heeft 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig voor spierbehoud, voor spieropbouw meer.  Als het lichaam niet voldoende eiwitten binnenkrijgt, haalt het de nodige eiwitten uit de spieren. En dat is behoorlijk zorgelijk. Verlies van je spiermassa veroorzaakt allerlei gezondheidsklachten en chronische aandoeningen. Experts geven aan dat mensen boven de 65 eigenlijk 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig hebben en als ze ziek zijn of herstellende zelfs 1,2 gram. Weeg je bijvoorbeeld 60 kilo dan heb je dus de 60 gram eiwitten nodig, iedere dag opnieuw.

Ik haal er altijd graag een onderzoek bij van de American Society for Nutrition om te laten zien hóe belangrijk het eten van genoeg eiwitten voor de spieren is. Hierbij werden 3000 mensen 3,5 jaar gevolgd. 1/5e deel at dagelijks maar 0,7 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. 1/5e deel at 1,1 gram per kilogram lichaamsgewicht. De andere groepen zaten daartussen in. In alle groepen zag je afname van spiermassa, maar wat bleek: de groep die 1,1 gram eiwitten per dag aten verloren 40% (!) minder spier dan de groep van 0,7 gram eiwitten.

Ok, die boodschap is helder, voldoende eiwitten eten is belangrijk.  Aan de hand van de Mijn Eetmeterapp van het voedingscentrum kun je gemakkelijk zien hoeveel eiwitten je per dag binnen krijgt.

Shakes, proteïne repen en dierlijke producten

De boodschap lijkt ook goed in de samenleving te zijn doorgedrongen: we worden  met  eiwitshakes, proteïnerepen en wheypoeder doodgegooid.  Omdat dierlijke producten zoals, vlees, vis en zuivelproducten meer eiwitten bevatten dan plantaardige producten en omdat dierlijke eiwitten over het algemeen de spieren een sterkere stimilu geven dan plantaardige, zijn mensen al gauw geneigd om veel vlees, gevogelte en eieren te eten. Allemaal onder het mom: hoe meer eiwitten we binnenkrijgen hoe beter. Volgens de gezondheidsraad en het voedingscentrum zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat veel eiwitten schadelijke is voor gezonde volwassen.

Niet gezond

Maar… als het gaat om dierlijke eiwitten, gaat hoe meer hoe beter helemaal niet op. “Overmatige consumptie van dierlijke eiwitten verlengen het leven niet, integendeel, het versnelt het verouderingsproces.”  Zegt de Amerikaanse onderzoeker Monisha Bhanote, arts en expert op het gebied van een lange levensduur.  “De grootste redenen hiervoor komen neer op twee schadelijke verbindingen: geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE’s) en trimethylamine N-oxide (TMAO). Het zijn verbindingen die tot stand komen wanneer eiwitten of vetten worden gecombineerd met suiker in de bloedbaan. Deze verbindingen versnellen het verouderingsproces en dragen bij aan chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer,” aldus Bhanote.

Ander onderzoek laat zien dat vooral leucine, een aminozuur (bouwsteen van eiwit) dat in dierlijke voedingsmiddelen, zoals rundvlees, eieren en melk zit,  het risico op aderverkalking verhoogt.

Daarnaast gaat een hoge consumptie van dierlijke eiwitten vaak gepaard met een hoge consumptie van verzadigde vetten, wat niet gezond is. Tenslotte: eet je meer eiwitten dan je nodig hebt dan wordt het overschot omgezet tot glucose en als brandstof gebruikt. Uiteindelijk kunnen de calorieën uit de eiwitten opgeslagen worden als extra vetweefsel wat weer kan leiden tot overgewicht.

Eiwitten moeten niet tegen je werken maar voor je

De oplossing is waarschijnlijk al duidelijk: beperk het eten van dierlijke eiwitten en eet meer plantaardige eiwitten. (bv in noten, zaden, peulvruchten, granen, tofu). Het is wetenschappelijk bewezen dat plantaardige eiwitten gezonder zijn dan dierlijke eiwitten. Andere wetenschappelijke studies tonen aan dat het volgen van een dieet dat vooral gebaseerd is plantaardige eiwitten het risico op sterfte verlaagt.

Lang verhaal kort: het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten kan jaren aan je leven toevoegen.

Bronnen: HuffPost, Nature Metablism

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie