geheugen trainen

Geheugen trainen in 30 seconden

Je geheugen kun je op veel manieren trainen. Er zijn talloze oefeningen voor. Een bekende techniek is het Geheugenpaleis, waarbij je informatie koppelt aan plaatsen. Google maar eens en je vindt er alles over. Een oefening die neuropsycholoog Margriets Sitskoorn noemt in haar boek Het 50+ brein is er een die je niet mag missen omdat hij heel makkelijk is en als een tierelier werkt voor alles wat je niet wilt vergeten; van boodschappenlijstjes tot belangrijke gebeurtenissen.

Ben je er klaar voor?

Lees de volgende woorden rustig hardop voor met steeds een kleine pauze ertussen. Straks wordt er nog een keer naar deze woorden gevraagd.

Bloem, tafel, fiets, telefoon, foto, boek, zand, bank, beeld, pen, horloge, plakband, bloemkool, vogel.

Leg nu je tablet of laptop waarop je dit leest even weg en beweeg je ogen gedurende dertig seconden van links naar rechts, van rechts naar links, van links naar rechts, van rechts naar links enzovoort, totdat de tijd om is.

Lees vervolgens de onderstaande reeks woorden door en zeg welke woorden je je kunt herinneren van de serie van daarnet:

Telefoon, stoel, ijs, fiets, bel, pen, bloemkool, appel, bord, plakband, vogel, schaar, drop, pot, horloge, ring, foto, beeld, bank, potlood, lepel, tafel, auto, armband, bloem, boek, zand, schilderij.

Hoeveel woorden had je goed?
Normaal gesproken is dit een vrij moeilijke taak, want je moet na één keer lezen veertien woorden proberen te onthouden. Je zult waarschijnlijk dan ook niet alle woorden goed hebben. Maar het frappante is dat de taak stuk makkelijker zal gaan als je dertig seconden horizontaal je ogen heen en weer beweegt na het lezen van de eerste lijst dan wanneer je dat niet doet.

Hoe dit precies werkt? Onderzoekers denken dat het heen en weer bewegen van de ogen het onthouden van informatie bevordert, omdat de oogbewegingen de hersengebieden stimuleren die ook nodig zijn om dingen goed te onthouden. Met name de verwerking van informatie tussen de hersenhelften zou door de oogbewegingen gestimuleerd worden. Voor alle duidelijkheid, het werkt niet als je je ogen op en neer, dus verticaal beweegt.

Geheugen trainen in 30 seconden is een van de tips uit mijn boekn Beetje Leuk Ouder Worden, 101 verrassende en bewezen tips voor lichaam en geestNog 100 tips lezen? Bestel dan mijn boek HIER

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie