Dag van het gehoor

Goede reden om nu je gehoor te laten testen

Blow ism Beter Horen

Heb je moeite om anderen te verstaan in een restaurant of café? Of zegt je omgeving wel eens dat je hard praat? Dan is dit jouw dag. Want 3 maart is uitgeroepen tot de Internationale dag van het Gehoor. Nu zul je misschien denken, het zal wel, morgen is het de dag van de zakdoek en overmorgen van de koffiemok. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft niet voor niets een ‘World Hearing Day’ ingevoerd. Ze willen aandacht vragen voor de wereldwijde omvang van gehoorverlies en het belang van preventie. Alleen al in Nederland hebben ruim 1,2 miljoen 40-plussers te maken met gehoorverlies. Goed kunnen horen is niet alleen heel prettig het is ook belangrijk voor de rest van je gezondheid. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang. En dat laatste weten veel mensen niet. Toen ik erover las, was ik totaal verbaasd. Ik interviewde wetenschappers en werd er nog meer van bewust hoe zinvol het is om je gehoor te laten testen. Wist je dat hoortoestellen je kunnen beschermen tegen cognitieve achteruitgang en de kans op dementie kunnen verkleinen?

Waarom 7 jaar wachten?

BLOW-volgers zullen weten dat ik al diverse keren aandacht heb besteed aan dit onderwerp. Ik liet zelf mijn gehoor testen en probeerde een paar maanden een hoortoestel uit. Mijn gehoorverlies lijkt echter nog net iets te licht te zijn voor een toestel, maar ik houd het in de gaten. Ieder jaar laat ik een hoortest doen om te zien of het achteruit gaat. Zodra ik aan beide oren meer dan 40db gehoorverlies heb, ga ik ze zeker gebruiken. Vrienden van mij die hoortoestellen hebben, zijn zo blij dat ze nu alles weer kunnen horen. “Had ik veel eerder moeten doen,” zeggen ze stuk voor stuk. Het stomme is dat velen van ons niet weten dat ze toe zijn aan een hoortoestel. We horen niet eens dat we harder zijn gaan praten; we vinden het heel normaal dat we niet alles meer even goed verstaan. Een groot deel van de mensen met ouderdomsslechthorendheid (presbyacusis) wacht een heel lange tijd voor ze een hoortoestel aanschaft. Gemiddeld maar liefst 7 jaar.  Zo zonde!

Gratis testen

Moraal van dit verhaal: laat je oren testen. Gehoorverlies sluipt er langzaam in, zonder dat je het zelf doorhebt. Een professionele hoortest kan snel uitsluitsel geven. Bij Beter Horen staat maart in het teken van het gezond gehoor. Ze roepen daarbij op om een gratis professionele hoortest te komen doen. Ik zou zeggen: grijp je kans!

De eerste signalen van gehoorverlies?

  • Het zijn vooral de hoge tonen die in het begin minder goed worden waargenomen.
  • Je kunt gesprekken op feestjes, verjaardagen en restaurants niet goed horen en je stoort je aan het achtergrond geluid;
  • Het zijn vaak anderen die het eerst merken dat je niet alles meer verstaat.
  • Kijk hier voor meer info over symptomen van gehoorverlies

Direct een eerste indruk krijgen van je gehoor? Doe dan een online hoortest 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie