walnoten

Going nuts: over het positieve effect van het eten van walnoten

Ongetwijfeld heb je het al eens gehoord, gezien of gelezen: walnoten zijn goed voor onze gezondheid. Van een sterk hart tot een scherp geheugen, de voordelen zijn op meer dan één hand te tellen. Maar wat is hier nu van waar? Hoe gezond zijn walnoten echt? De opvallendste studieresultaten op een rij.

tekst: Kimberly Palmaccio

Tjokvol calorieën, maar dat betekent niet dat walnoten ongezond zijn, integendeel. Walnoten zijn een rijke bron van gezonde vetten en daarom hoog in calorieën – maar laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Talloze studies tonen de vele voordelen van de walnoot aan: vitaminen, vetten en mineralen, zoals bijvoorbeeld de omega-3-vetzuren, vindt je brein fijn, waardoor de walnoot ook wel brainfood wordt genoemd. Charlotte Labee, breinexpert, wier missie het is om de hersenen van de mens fitter te maken, zegt: ‘Deze voedingsstoffen hebben je hersencellen nodig om goed met elkaar te communiceren. Het is dan ook niet zo gek dat meerdere onderzoeken laten zien dat walnoten een positief effect hebben op concentratievermogen, informatieverwerking en geheugen. Mensen die deze noten regelmatig eten, presteren doorgaans beter op cognitieve tests.’

Twintig jaar onderzoek

Door de hoge concentratie magnesium helpt de noot zelfs tegen stress, aldus Amerikaanse wetenschappers van de Penn State Universiteit. Win-win, want magnesium is ook een mineraal dat broodnodig is voor ons hart en onze spieren.

Een ander gezondheidsvoordeel van het eten van walnoten is dat de noot het cholesterol verlaagt. Dat is belangrijk, want een te hoog cholesterol zorgt voor een groter risico op hart- en vaatziekten. De kennis over de vele gezondheidsvoordelen bracht de wetenschappers van het Amerikaanse Department of Nutrition en Department of Internal Medicine aan de Harvard, op het idee om twintig jaar lang een onderzoek te doen naar de noot. En zij brengen heugelijk nieuws: het eten van walnoten kan zelfs je levensduur verlengen.

Langer leven

Volgens de onderzoekers is het slim om met regelmaat een handje walnoten weg te werken omdat je erdoor langer zou kunnen leven. Willen we! In deze studie werd het eten van ten minste vijf porties walnoten per week gekoppeld aan ongeveer een jaar extra levensverwachting, wat indrukwekkend is als je bedenkt hoe eenvoudig en voordelig het is om walnoten in je dieet op te nemen. De voordelen werden ook gezien bij mensen die twee tot vier porties walnoten per week aten (een portie walnoten is een ons – ongeveer zeven walnoten). De positieve associatie gaat echter niet op als mensen méér porties aten.

Onderzoek

Om het positieve effect van het eten van walnoten te bestuderen, verzamelden de onderzoekers gegevens van meer dan 67.000 vrouwen in de Nurses’ Health Study (1998-2018) en meer dan 26.000 mannen in de Health Professionals Follow-up Study (1998-2018). Alle deelnemers waren aan het begin van het onderzoek vrij van ziektes en aandoeningen. Na twintig jaar merkten de onderzoekers dat de deelnemers met een hogere walnootconsumptie een lager risico hadden om te overlijden aan hart- en vaatziekten in vergelijking met mensen die geen walnoten aten.

Voor elke toename van 0,5 portie in walnotenconsumptie per dag hadden de deelnemers 9 procent lager risico op vroegtijdig overlijden. Mensen die meer dan vijf keer per week walnoten aten, hadden ongeveer 25 procent minder kans om te overlijden dan mensen die geen walnoten aten. Voor elke toename van 0,5 portie per was er 14 procent minder risico om te overlijden aan hart-en-vaatziekten. Eindoordeel: mensen die walnoten aten wonnen ongeveer een jaar aan levensverwachting – een voordeel dat niet werd waargenomen bij mensen die geen walnoten aten. Dat is nogal wat, dus húp neem een handje.

Bronnen
Liu X, Guasch-Ferré M, Tobias DK et al. voedingsstoffen 2021. 13, 2699. doi: 10.3390/nu13082699;
Fleming JA, Kris-Etherton PM. Adv. Nutr . 14 november 2014;5(6):863S-76S. doi:10.3945/an.114.005850;
mdpi.com; verywellhealth.com;
charlottelabee.com

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie