stress overgang

Half overspannen en snel geïrriteerd? Laat je niet gek maken, het is de overgang

Somber, een kort lontje, slaap je slecht en concentratieproblemen op werk? Dat klinkt als een burn-out. Of ben je soms in de overgang? Feit is dat de klachten van beiden overeen komen; dat je in de menopauze dubbel zoveel kans hebt op een burn-out. Hoe komt dat toch?

tekst: Jessica van Zanten

PMS-achtige klachten

Zo’n 1,4  miljoen Nederlandse vrouwen tussen de 45 en 60 jaar zit in de overgang. Het is iets wat bij het leven van de meesten vrouwen hoort en toch is het niet het eerste waar we aan denken als we met een opeenstapeling van klachten bij de huisarts komen. En ook die zal bij prikkelbaarheid, vermoeidheidsklachten en opgejaagdheid eerder de diagnose burn-out geven dan aan menopauze denken. De overgang associëren we namelijk vooral met nachtzweten en opvliegers, maar zo’n vijf jaar voor je laatste menstruatie gaan veel vrouwen al in de pre-overgang. En daar horen dus de PMS-achtige klachten bij die ook bij een burn-out voorkomen. Geef je hormonen maar de schuld (en niet je partner, baas, collega, kind, etc)!

Hormonen op hol

Als we de overgang in gaan, neemt de hormoonproductie in onze eicellen af en gaat onze hormoonhuishouding een eigen leven leiden. Door hogere hormoonspiegels kun je je opgejaagd en prikkelbaar voelen en bij te lage oestrogeenwaardes krijg je last van vermoeidheid en opvliegers. Ook het gelukstofje serotonine raakt totaal uit balans, waardoor je last kunt krijgen van stemmingswisselingen. Tel daarbij slecht slapen op en een lichaam dat extra hard moet werken in dit veranderingsproces, dan is het niet gek dat je uitgeput raakt. En dan hebben de meesten vrouwen daar ook nog een druk sociaal leven, een gezin en baan bij.

Overgang en werk

Was je werk-privé balans vóór de overgang nèt te doen, dan is de kans groot dat je tijdens de overgang overloopt. Uit onderzoek blijkt dat 34 procent van het ziekteverzuim onder vrouwen komt door de overgang. Feit is dat huisartsen én vrouwen overgangssymptomen soms aanzien voor een burn-out, maar óók dat je in de menopauze vatbaarder bent voor een burn-out. Zo blijkt uit onderzoek dat het risico op een burn-out of depressie bij vrouwen in de overgang gemiddeld dubbel zo hoog is als bij vrouwen voor of na de overgang. En dat heeft dus alles te maken met de hormoonspiegelingen, waardoor je minder kan hebben van je omgeving.

Doeslief

Aangezien de hele overgang wel tien jaar kan duren, is het geen overbodige luxe extra goed voor jezelf te zorgen om deze periode een beetje leuker door te komen. Roken, alcohol, cafeïne en stress lokken overgangsklachten uit. Maar gezonde voeding, genoeg beweging en ontspanning kunnen je klachten verminderen. Misschien ga je iets minder werken of draag je bepaalde taken die veel stress opleveren over aan een collega: maak de overgang in ieder geval bespreekbaar op de werkvloer of haak een Arbo-arts aan. Blijf je veel last hebben van nachtzweten en opvliegers? Dan kan medicatie in de vorm van een lichte overgangspil de oplossing zijn. Daarvan kun je de overgang niet overslaan, maar heb je wel minder last van de klachten.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

bron onderzoek: ziekenhuis Nij Smellinghe