ouder

Hoeveel invloed heb je op de manier waarop je ouder wordt?

Genetisch gezien zijn ze hetzelfde toch ziet de een er ouder uit dan de ander. Onderzoek met eeneiige tweelingen laat zien welke leefstijlfactoren van invloed zijn.

Een panel van 4 plastisch chirurgen van de Western Reserve University in Cleveland kreeg de vraag om foto’s te beoordelen van 186 eeneiige tweelingen. De artsen moesten aangeven hoe oud ze dachten dat de personen op de foto’s waren. Ze keken daarbij naar de verschillende tekenen van huidveroudering. Omdat de tweelingen identiek waren en dus over hetzelfde genetische materiaal beschikten, konden de geschatte leeftijdsverschillen alleen toegeschreven worden aan hun manier van leven en omgeving. De tweelingen zelf moesten een vragenlijst invullen over hun leefstijl.

ouder

Photo: Michelle Mauser, University Hospital Medical Group

De onderzoekers kwamen tot de volgende conclusies:

BMI
Bij tweelingen onder de 40 jaar die onderling een verschil van vier punten in hun BMI hadden (Body Mass Index), leek de dunnere zo’n 3  jaar jonger. Waren ze boven de 40 dan leek de zwaardere juist 3 jaar jonger. Bij tweelingen ouder dan 55 leek de zwaardere nog meer jaren jonger.

Scheiding
Gescheiden mensen leken twee jaar ouder dan hun wederhelft die getrouwd was. Ook leken ze ouder wanneer de ander weduwe of nooit getrouwd was.

Antidepressiva
Mensen die antidepressiva gebruikten of in het verleden gebruikt hadden, leken 7 jaar ouder dan hun zus of broer die geen antidepressivum slikte. Dit komt waarschijnlijk, verklaren de onderzoekers, dat het medicijn het lichaam ontspant, inclusief de gezichtsspieren waardoor het gezicht wat meer gaat hangen. Het kan ook komen doordat een depressie de aanmaak van bepaalde hormonen kan belemmeren, zoals het groeihormoon dat bijdraagt aan een gezonde en volle huid.

Hormoontherapie
Bij tweelingen waarvan de één hormoontherapie gebruikte en de ander niet werd de hormoongebruiker jonger geschat dan de wederhelft die dat niet deed. 70-jarigen die gebruik hadden gemaakt van hormonen leken zelfs meer dan 16 jaar jonger dan de zus/broer die geen hormoonpillen had geslikt.

Roken
Het zal je niet verbazen dat de roker van de twee veel ouder leek dan de broer of zus die niet rookt of gerookt had. Het leeftijdsverschil was ongeveer 2,5 jaar voor iedere 10 jaar roken.

Ook waren er leeftijdsverschillen te zien als de een duidelijk meer in de zon had gezeten dan de ander. Verkleuring, pigmentvlekken en huidverslapping door zonschade maakt ouder.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Kijk hier voor meer foto’s van de identieke tweelingen die mee deden aan het onderzoek