Daphne Deckers

“Ik slik dit voedingssupplement al een tijdje en het werkt als een trein”

De een ziet vanzelf wel hoe ze ouder wordt, de ander is fanatiek bezig om lichaam en geest goed te onderhouden. In deze serie vraag ik aan bekende Nederlandse vrouwen wat zij al dan niet doen om een Beetje Leuk Ouder te Worden. Dit keer de beurt aan schrijver, columnist en presentator Daphne Deckers (51)

Hoe kijk je tegen ouder worden aan?

“Ik probeer het te zien als een geschenk: dat ik ouder mág worden. Mijn vader is twee jaar geleden overleden aan de gevolgen van vasculaire dementie, en dat deed me eens te meer beseffen hoe dankbaar je moet zijn voor het leven, de liefde, je lichaam. Dat gezegd hebbende: ouder worden is niet voor poessies. Eerst komt er een leesbril, dan grijsdekkende verf en opeens groeit er een baardhaar uit je kin. En dan is er natuurlijk ook nog de grote vetverhuizing: het zakt van waar je het wél wilt hebben (je wangen) naar waar je het níet wilt hebben (je middel). Maar ik omarm het allemaal; ik zit goed in mijn vel, en heb allerlei wilde plannen voor de komende vijftig jaar.”

Wat doe je om lichamelijk en geestelijk fit te blijven?

“Ik denk dat het maken van wilde plannen één van de belangrijkste pijlers is van fit blijven. Wanneer je jong bent, zijn er zoveel “eerste keren” dat het leven één grote uitdaging lijkt: je eerste relatie, baan, huis, kind. Het is belangrijk om ook na je 50e “eerste keren” te blijven creëren, om jezelf te blijven uitdagen, nieuwe wegen in te slaan. Ik ben een tijdje geleden gestopt bij RTL Boulevard – waar ik negen jaar heb gewerkt – omdat ik meer wilde schrijven. Mijn roman “Dubbel zes” is daarvan het eerste resultaat. Mijn vorige roman “Alles is zoals het zou moeten zijn” wordt op dit moment verfilmd, en ook dat is een dream come true. Dit najaar ben ik ook één van de kandidaten in het fotografie-programma “Het Perfecte Plaatje”. Ik ben onwijs a-technisch en vind het moeilijk om de regie uit handen te geven (het deelnemen aan een reality-programma is heel wat anders dan het presenteren ervan) maar het is juist goed om eens uit je comfort zone te gaan.”

“Lichamelijk fit blijven is een andere pijler. Ik heb een zittend beroep en zit onbewust al snel met gekromde schouders te typen. Dus train ik twee keer in de week anderhalf uur, en dan vooral op houding, souplesse en spiertonus. Om de dag sta ik 30 minuten op de crosstrainer en ik probeer ’s ochtends en/of ’s avonds een setje van 5×20 buikspieroefeningen te doen. Ik heb helaas erfelijke artrose, dus trainen is een noodzaak voor mij. Maar je hoeft echt niet persé met zware tractorbanden en dikke scheepstouwen in de weer; kijk wat bij jóu past. Gericht trainen heeft mijn lichaam zoveel sterker gemaakt. Ga lekker sporten, wandelen, fietsen of doe aan yoga en zie hoe snel je lichaam het oppakt: je wordt sterker, soepeler, gestroomlijnder. En je maakt ook nog stofjes aan waar je blij van wordt. Ik zeg win-win situatie!”

Wat is jouw ultieme beautytip om er goed uit te zien?

“De oogpads van A/N/G Cosmetics zijn echt heel fijn.
Estée Lauder NightWearPlus vind ik een heerlijke nachtcrème voor het gezicht en de hals.
Iedere maand laat ik me flink scrubben in de spa en daarna masseren met olie; dan zweef ik op een wolkje naar huis. Ik houd ook van spraytans: dan hoef je niet te bakken in de zon maar ben je toch egaal (en tegenwoordig ook mooi naturel) bruin. Met een goede spraytan lijkt je huid wel gephotoshopt!
Voor mij zijn de beste haarprodukten die van CHI: ze hebben niet alleen goede tangen, maar ook sterke lakken én superfijne shampoos. Ik ben geen fan meer van lippenstift: dat ligt er letterlijk en figuurlijk te dik bovenop. Ik draag nu gloss, dat geeft een sprankelende mond. Kleurloze gloss werkt heel goed (de HEMA heeft een prima variant) maar de natural lip perfector van Clarins is ook erg mooi. Plus: hij ruikt en smaakt heerlijk!
Tot slot: als je goed haar hebt, laat het dan iets langer groeien. Schouderlengte, bijvoorbeeld. Mooi, naturel gepolijst haar valt rond de kaak- en halslijn, precies waar je het een beetje wilt verdoezelen – hoe fijn is dat?”

Hoe sta je tegenover voedingssupplementen en hormoonsuppletie?

In heel wat voedingssupplementen zit een tig-dubbele dagdosis van wat je nodig hebt. Mij lijkt dat je niet tien keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van een vitamine of mineraal naar binnen hoeft te tikken, al heb je natuurlijk best wel eens ’n extra boost nodig. Wanneer je ouder wordt, heb je ook wat andere supplementen nodig dan vroeger. Zelf slik ik al een tijdje Cell Shield van Fittergy. Ik heb het al mijn vriendinnen aangesmeerd. Het helpt je energieniveau, concentratie en geheugen. Geen idee waarom, maar het werkt als een trein.

Hormoonsuppletie heb ik wel oren naar. Daar ga ik me eens goed over laten voorlichten. Een vriendin van mij heeft een verpleegkundig overgangsdeskundige over de vloer gehad; die hebben een medische opleiding gevolgd en komen bij je thuis om jóuw beste overgangstraject te bepalen. Want hormoonsuppletie is niet voor iedereen geschikt, maar zeker ook niet zo “gevaarlijk” als vaak wordt beweerd. In hormoonsuppletie zitten veel minder hormonen dan in de anticonceptiepil, en díe blijven veel 50+ vrouwen juist slikken tegen overgangsklachten. Dus ik sta er wel open tegenover, en ga ook eens zo’n overgangsdeskundige thuis uitnodigen.

Van welke cosmetische behandeling ben je fan

Ik zou niet willen zeggen dat ik “fan” ben want het doet behoorlijk veel pijn, maar ik heb nu al twee keer mijn gezicht laten laseren met een fractional CO2-laser. Steeds met twee jaar ertussen, dus ik ben nu weer aan de beurt maar ik moet nog even moed verzamelen, haha! Het duurt 40 minuten en ik zal eerlijk zijn: het brandt als een gek. Daarna gloeit het nog een uur of twee na, en dan is het niet pijnlijk meer. Maar daarna kun je een week niet naar buiten (gelukkig schrijf ik thuis) want je wordt eerst knalrood, dan barbecue-bruin, en dan ga je langzaam vervellen. Maar dan! Wát een glad, rozig, stralend babyhuidje komt daar onder vandaan. Dus het resultaat is top, alleen de weg er naartoe is tanden op elkaar. Een typisch geval van: wie mooi wil zijn…

 

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.