erfelijk

In hoeverre is je levensverwachting erfelijk bepaald?

Overleed je oma pas op haar 93e en ziet het ernaar uit dat je vader dat ook makkelijk haalt, heb jij dan ook een grote kans om oud te worden?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de manier waarop je ouder wordt en hoe oud je wordt maar voor 25% wordt bepaald door je genen. Liefst 75% wordt bepaald door je leefstijl en omgevingsfactoren. En dat begint al in de baarmoeder; rookte je moeder of had ze overgewicht tijdens de zwangerschap dan beïnvloedt dat je gezondheid en levensverwachting. Na de geboorte spelen nog veel meer leefstijlgewoontes een rol. Voeding, de plek waar je woont, alcoholgebruik, de mate van bewegen en ga zo maar door.

Echter deze erfelijkheidsstudies (25% versus 75%) gaan uit van de gemiddelde mens. Kijk je naar families waarin meerdere mensen extreem oud worden dan maken de genen wel verschil.  Als namelijk verschillende voorouders (ook tantes en ooms) bij de oudste 10 procent van hun generatie hoorden, maak je aanzienlijke kans op een langer leven. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere Eline Slagboom en Niels van den Berg van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hiervoor werden meer dan 20.000 families uit Zeeland en het Amerikaanse Utah vanaf 1740 onderzocht op de langstlevenden van iedere generatie.

Kortom, Een stokoude tante of opa zegt niks,  maar heb je overal om je heen familieleden die met gemak 90 worden dan kun je ervan uitgaan dat je ook een lang leven tegemoet gaat.

Heb je juist veel familie die relatief jong stierven? Daar is nooit algemeen levensverwachtingsonderzoek naar gedaan. Maar veelvoorkomende oorzaken voor jong overlijden zijn wel erfelijk. Komen hart- en vaatziekten of kanker veel in de familie voor dan leidt dat automatisch tot een lagere levensverwachting.

Tenslotte nog even dit. Je zou verwachten dat extreem langlevenden ook heel gezond leven. Maar dat is niet altijd het geval. Wel blijken ze een goede stofwisseling en een sterk immuunsysteem te hebben wat hen beschermt tegen allerlei infecties en schadelijke stoffen. Mazzelaars zijn het. De rest van ons moeten deze buffer zelf zien te regelen in de sportschool of in de keuken.

bron: Volkskrant

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Volg BLOW nu ook op Instagram.