voedingswetenschap

Interessant nieuws uit de voedingswetenschap

4 juni jl vond het Voeding NL congres plaats in Amsterdam. Tijdens dat congres werden de nieuwste inzichten gedeeld op het gebied van voeding en gezond ouder worden. De genodigden waren voornamelijk professionals zoals voedingswetenschappers, diëtisten, en geriaters. Ik was er niet bij,maar ik vond wel wat interessante verslagen op Internet.  Twee wetenschappers die op het congres spraken, wil ik er graag even uitlichten omdat ik vooral hun inzichten inspirerend vind.

Dr. Ir. Pol Grootswagers: Universitair docent Voeding en Veroudering, Wageningen University & Research. Hij ontwikkelde een tool om de eiwitkwaliteit van maaltijden in kaart te brengen.

Omdat we meer en meer plantaardig gaan eten -wat voor alles en iedereen een goede ontwikkeling is-  is het belangrijk dat we nog meer gaan letten of op de inname van de juiste hoeveelheid eiwitten. En dat geldt voornamelijk voor ouderen. Fitte zestigers en zeventigers hoeven zich nog niet zo zorgen te maken maar hoe ouder hoe belangrijk eiwitten worden, omdat we a) meer eiwitten nodig hebben en b) minder goed eiwitten opnemen. Volledig plantaardige eiwitten bevatten ten opzichte van dierlijke eiwitten vaak te weinig essentiële aminozuren (zoals lysine en methionine) die belangrijk zijn voor spieropbouw. Zelfs al eet je voldoende plantaardige eiwitten dan is de eiwitsynthese voor spieropbouw lager dan na het eten van een maaltijd met dierlijke eiwitten. Dat betekent dat -zeker in de ouderenzorg- goed naar de samenstelling van plantaardige maaltijden gekeken moet worden. Grootswagers ontwikkelde daarvoor de Alpha-Tool die helpt bij het optimaliseren van de eiwitkwantiteit en -kwaliteit van maaltijden. Wanneer je slimme combinaties maakt tussen eiwitbronnen kan ook een volledig plantaardig menu toereikeind zijn. De tool is speciaal ontwikkeld voor professionals maar zou voor de gewone consument ook handig zijn.  Wellicht komt dat nog. (want ik kom er niet uit 🙂 Grootwagers geeft op de site Greendish wel wat handige tips voor de vegan-leek:

  • Eet voldoende soja-eiwit, want dat is goed verteerbaar en heeft een mooi aminozuurprofiel.
  • Neem na je maaltijd een eiwitrijk toetje, zoals een sojayoghurtje.
  • Gebruik naast peulvruchten en granen ook vooral noten, pitten, en zaden om van veelvoorkomende lysine- en methioninetekorten af te komen. Zo zit sesamzaad heel hoog in methionine en pistache noten en pompoenpitten hoog in methionine en lysine.

Good old prof. dr. Jan Hoeijmakers sprak op het congres over de rol van DNA-schade bij veroudering.

Hoeijmakers staat wereldwijd bekend als verouderingsprofessor en pleit al jaren voor calorie-restrictie. Met andere woorden, we moeten minder eten. Calorierestrictie leidt tot minder DNA-schade wat weer verklaart waarom calorierestrictie veroudering vertraagt.  Onderzoek bij muizen liet zien dat calorierestrictie de levensduur aanzienlijk kan verlengen. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat  een lager calorie-aanbod leidt tot verbeterde motoriek en cognitieve functies. Hoeijmakers vertelde dat deze inzichten mogelijk ook relevant zijn bij neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en bij behandelingen zoals chemotherapie.
In het radioprogramma Villa VdB legde hij al eerder uit waarom minder eten echt goed is voor je lichaam.  Beluister het programma HIER

bronnen: voedingonline, greendish.com, nvdietist.nl

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie