Is lopen met gewichten een goed idee?
Iedere ochtend loop ik in een flink tempo, met kordate passen, 40 minuten door het Vondelpark. Het is een routine geworden waar ik niet meer zonder kan. Ik moet ook wel want ik zit de hele dag op mijn kont. En om er maar even op te rijmen: dat is niet gezond. Ik ben nu bezig met een tweede boek en dat betekent dat ik echt 8 uur achter mijn computer zit. Ik probeer wel af en toe op te staan om een kniebuiging te maken, en ik sport ‘s avonds ook twee keer per week, maar die ochtend wandeling heb ik echt nodig.
Een tijdje geleden heb ik van die gewichtsbandjes gekocht die je om je pols kunt doen, om het wandelen nog net iets ‘zwaarder’ te maken. Maar dat blijkt niet altijd even goed te zijn lees ik in een onderzoeksartikel van een gerenommeerde Amerikaanse gezondheidswebsite. (Verywellhealth). Zij zeggen het volgende: Gewichten dragen tijdens het wandelen of hardlopen kunnen helpen om je snelheid te verbeteren, je traint namelijk je lichaam meer kracht te gebruiken. Daarnaast kunnen gewichten je een cardiovasculaire boost geven: je hartslag gaat omhoog, je hart moet sneller pompen om bloed naar de spieren te sturen en door de aderen te laten stromen. Máár, gewichten kunnen ook aan de gewrichten trekken en het risico op pees- of bandblessures vergroten.
Wandelen met enkelgewichten
Enkelgewichten zijn makkelijk te gebruiken bij het wandelen. Je doet ze om je enkels en je kunt gaan lopen, maar ze blijken niet echt geschikt om de wandelintensiteit te verhogen. Ze belasten namelijk de quadriceps terwijl juist de belasting moet liggen op de hamstrings. Daarnaast kunnen de gewichten druk uitoefenen op het enkelgewricht en het risico op pees- en bandblessures in de rug, heupen en knieën verhogen. Moet je enkelgewichten dan nooit gebruiken? Jawel, in de sportschool kun je er goede oefeningen mee doen, je kunt ze bijvoorbeeld omdoen bij het beenliften.
Wandelen met polsgewichten
Net als enkelgewichten lijken polsgewichten misschien een goed idee, maar het is niet de meest ideale oplossing om gewicht toe te voegen aan het wandelen. Gewichten aan de pols kunnen namelijk blessures aan de pols, schouders, ellebogen en nek veroorzaken. Voor krachtraining zijn ze wel weer ideaal. Je kunt ze gebruiken in plaats van dumbells als je die bijvoorbeeld niet goed kunt vasthouden. Je kunt er prima arm- en schouderspier oefeningen mee doen.
Wandelen met een verzwaard vest
Dan komen we nu uit bij de beste optie; namelijk de gewichtsvesten. Het verzwaarde vest gaat meestal over de schouders en heeft een band rondom je middel. Vaak kun je losse gewichten toevoegen of weghalen om het totaalgewicht aan te passen. Met zo’n vest kun je op een goede manier de intensiteit van de wandeling verhogen.
Het gewicht van het vest oefent druk uit op de botten, waardoor het botverlies helpt te voorkomen. Omdat een verzwaard vest tegen de romp zit, veroorzaakt het niet zoveel problemen als enkel- en polsgewichten. Mensen met nek- en rugklachten wordt wel aangeraden om een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Met een gewichtsvest verbrandt je ook meer calorieën. Welke moet je kiezen? Gewichtsvesten zijn er in zoveel soorten en maten. Waar je in ieder geval op moet letten is dat het vest verstelbare bandjes heeft, het gemaakt is van comfortabel, ademend materiaal en dat het een mogelijkheid biedt om gewichten toe te voegen of te verwijderen.
Begin langzaam met het toevoegen van gewichten aan het wandelen. Gebruik eerst lichte gewichten om het lichaam te laten wennen aan de verandering. Houdt in het begin de wandeling kort en bouw het op.
Conclusie: Wandelen met gewichten is een perfecte manier om intensiteit toe te voegen aan je workout. De gewichten kunnen helpen om meer calorieën te verbranden, spieren te versterken en is goed voor hart en bloedvaten. Een verzwaard vest is meestal de beste optie, omdat arm- en enkelgewichten druk kunnen uitoefenen op gewrichten.
Weten we dat ook weer. Ik ga ga zo’n gewichtsvest uitproberen, ook al lijken ze op kogelwerende vesten, ik zie er toch al belachelijk uit als ik zo snel wandel.
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!