Is roze geluid het geheim voor een goede nachtrust?
Wie herkent het niet: vroeger viel je als een blok in slaap en werd je pas de volgende ochtend wakker, nu mag je blij zijn wanneer je eens een keer niet om 4 uur wakker wordt. Ook in slaap vállen is niet meer wat het geweest is. ‘Pink noise’ of roze geluid wordt regelmatig gebruikt om slaapproblemen aan te pakken. Wat is roze geluid precies en helpt het ook echt?
tekst: Marlijn Metzlar
Allemaal kleuren geluid
‘Roze’ is niet de enige kleur geluid. Er bestaat naast roze, ook wit, blauw, bruin en violet geluid. Het witte geluid is het meest bekend, dit geluid lijkt op het geruis van een oude televisie. Al in de jaren ’60 ontdekte een zakenman dat zijn vrouw extra lekker sliep, als ze dit geluid hoorde. Inmiddels hebben meer mensen ontdekt dat een constante ruis best rustgevend kan zijn. Waar wit geluid best scherp klinkt door haar hoge tonen, is roze geluid een stuk aangenamer voor het gehoor, door haar lage tonen. Roze geluid doet denken aan de wind die boomblaadjes laat ritselen, een rustige zee of een flinke regenbui.
Om een indruk te krijgen, dit is roze geluid:
Veel mensen vinden deze geluiden ontspannend werken en fijn om lekker bij weg te dutten.
Slaapproblemen
Slaapwetenschapper en neuroloog dr. Kristel M. Kasius ziet verschillende slaapproblemen toenemen bij vrouwen vanaf ongeveer 45 jaar. Weer die overgang dus. Vrouwen geven aan dat ze minder snel in slaap komen, minder diep slapen en vaker wakker worden ’s nachts. Roze geluid lijkt soms te helpen bij dit soort slaapproblemen. Uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience, kwamen verschillende voordelen van het afspelen van dit geruis naar voren. Deelnemers aan dit onderzoek bleken na het horen van roze geluid tijdens het slapen, dieper te slapen en zich ook nog eens meer uitgerust te voelen. Ook laat een studie uit China zien dat een constant roze geluid effect heeft op het verminderen van de complexiteit van de hersengolven en de slaapkwaliteit verbetert.
Naast de overgang zijn er natuurlijk nog meer redenen waarom we niet goed kunnen slapen: de voorbijrazende auto op straat, de twee luidruchtige types die altijd onder jouw slaapkamerraam een discussie hebben, of manlief die nog even 5 keer de trap op en af moet stormen. Voor dit soort plotselinge geluiden, kan roze geluid als een geluidsscherm werken. De geluiden worden dan verstomd door de constante ruis.
Er zit nog een voordeel aan slapen met roze geluid. Als je eenmaal gewend bent om te slapen met dit geluid, zal je lichaam het geluid associëren met slaap en ook sneller in slaap willen vallen zodra je het geluid weer hoort. Dit is dan weer minder praktisch als je een keer aan het werk bent op een heel regenachtige dag …
Proef op de som
Al deze positieve eigenschappen van roze geluid, maakt nieuwsgierig. Merel, een vrouw van 57 met regelmatig een onrustige nacht, deed voor BLOW een test: “Ik vond op YouTube een tien uur durende video met roze geluid en probeerde dat een paar nachten. Aan het begin moest ik even wennen aan het constante geluid, maar al snel deed het me denken aan vakanties waar ik vanuit mijn bed een riviertje of de zee kon horen. Dit was op zich al een fijne manier om in slaap te vallen. Op de derde avond stoorde het geluid me stukken minder en viel ik snel in slaap. Ook had ik het idee dat ik ’s nachts iets minder vaak wakker ben geworden. Ik ben dus best positief over deze ervaring, in ieder geval zo positief dat ik het graag nog een tijdje wil aankijken.”
Conclusie: Niet iedereen zal dit roze geluid fijn vinden maar het is in ieder geval de moeite van het proberen waard. Op YouTube en Spotify worden verschillende afspeellijsten met roze geluid (pink noise) aangeboden, en ook zijn er veel apps beschikbaar. Naast verschillende aanbieders is het ook even aftasten hoe hard het geluid moet staan en of je liever met oortjes, koptelefoon of een speaker het geluid afspeelt.
Bronnen: Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie & Gynaecologie vol. 133, Frontiers in Human Neuroscience, Holistic, TIME.
Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!