nieuwe draai

Je leven een nieuwe draai geven na je vijftigste, hoe pak je dat aan?

Je bent tevreden met je leven en goed in je werk, maar je doet het al zo lang. Je wil iets anders, iets wat nu beter je bij je past.

“Ik wil dit niet nog 15 jaar doen,” hoor ik veel van mijn vriendinnen zeggen als ze het over hun baan hebben. Ze zitten op zich prima op hun plek, ze weten wat ze hebben en zijn gewend geraakt aan het salaris wat ze verdienen. Toch begint het steeds meer te kriebelen. Ze willen iets anders gaan doen. De een wil schooljuf worden, de ander zit serieus te kijken naar een B&B in het buitenland, een derde wil haar schilderhobby meer gaan uitbreiden en de vierde wil iets anders maar weet niet wat. Het lijkt wel een vijftigers-virus. Wellicht omdat we nu allemaal beter weten wat we willen, de kinderen volwassen zijn en we na al die jaren zorgen en hetzelfde doen, toe zijn aan iets nieuws. Maar hoe pak je zoiets aan? Ik praat erover met neuropsycholoog Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Tilburg University. Ze schreef onder andere het boek Ik2. De beste versie van jezelf.

Sitskoorn: ‘Voordat je gaat kijken naar wát je anders wil -of dat nou een nieuw huis of andere baan is- moet je je afvragen of je je niet gek laat maken door anderen. Alsof we opeens allemaal nog die ene grote liefde moeten vinden of een boek moeten schrijven of een B&B in Portugal moeten beginnen. Misschien ben je wel gewoon blij met je leven. Het is ook lekker om geen zorgen te hoeven maken om geld. Het wat rustiger aan doen en vaker in een hangmat liggen kan ook lekker zijn. Kijk daar goed naar. We zijn al gauw geneigd om naar anderen te kijken. Maar als je na een lange tijd verschillende taken verricht te hebben, van moederschap tot carrière,  serieus graag iets ander wil dan is het de moeite waard om dat vorm te gaan geven.’

Hoe gooi je dan het roer om?
‘Je begint met het bepalen van je doel. Stel je wilt voor de klas gaan staan. Ga na waarom je dit wil. Wat betekent geluk voor jou? Hoe definieer je succes?  Bij succes denken we vaak aan werk maar je kunt ook succesvol zijn in gezond leven of een goed mens zijn. Het zijn lastige vragen maar wel heel belangrijk om de antwoorden op te schrijven. We zijn geneigd om almaar door te jakkeren en onvoldoende bij die wens om ‘iets’ nieuws te doen stil te staan. Als je goed voor ogen hebt wat je motivatie is ga je kijken wat er allemaal voor nodig is en wat de minder leuke kanten zijn. Vind je het echt leuk om een opleiding te volgen? Hoe lijkt het je om de hele dag voor de klas te staan? Als je dan voelt dat je het echt wil, ben je al heel ver. Je wilt het niet alleen om dat het interessant is voor anderen, maar omdat je het zelf wil. Een intrinsieke motivatie die hoog is, is goud waard.’

Een gezonder leven, ander werk, een boek schrijven, een grote reis maken, we hebben veel wensen en doelen maar het is vaak zo moeilijk om los te komen van ons vertrouwde leven wat we hebben. We hebben het ook gewoon druk hè.
‘Het is altijd lastig om je comfortzone los te laten. Je wordt getrokken naar wat je wil maar ook naar wat je al hebt. Dat is heel normaal. Verandering kost altijd moeite. We zijn geneigd te kijken naar de bevrediging op korte termijn -ik voel me lekkerder als ik nu even niet ga sporten maar een filmpje ga pakken- dan naar de bevrediging op langer termijn: je fit en sterk voelen. Het volle en drukke leven wat we hebben is vaak een reden waarom we iets uitstellen. We hebben vaak een geniaal plan: “ik werk even heel hard en dan ga ik na de vakantie het helemaal anders doen” maar na die vakantie ga je gewoon weer op oude voet verder. Je kan blijven zeggen, ‘ik wil wel wat anders -afvallen, verhuizen, veranderen van baan- maar ik heb het te druk of het kan nu niet, maar daar heb je alleen jezelf mee. Óf je doet er wat aan óf je bent tevreden met de situatie. Dat laatste is ook prima! Herken je daarin. Schrijf op briefjes: als ik niks verander, krijg ik hetzelfde en plak ze overal op.
Het eerste wat je nodig hebt is rust. We laten ons leiden door onze to do lijstjes: nog even de was ophangen, de kattenbak schoonmaken en bij de buurvrouw langs. Door aandacht te geven aan al die prikkels van buitenaf kun je niet goed stil staan bij je doelen en wensen. Dwing je zelf om elke dag even niks te doen. Als is het maar een kwartier. Even doelloos rond fietsen is ook goed. Dan komt er ruimte voor datgene wat jij graag wil bereiken.’

Je vertelt in je boek Ik2 dat mensen die goed hun plannen en doelen kunnen verwezenlijken een goed ontwikkelde prefrontale hersenschors blijken te hebben. Hoe kun je die prefrontale hersenschors ontwikkelen om zo het beste uit jezelf te halen?
‘Dat deel van de hersenen is heel goed te ontwikkelen met oefeningen en leefstijlaanpassingen. Ik heb daarvoor het EFFECT-programma ontwikkeld wat in Ik2 uitleg. Er zit een werkboek bij waardoor je meteen aan de slag kunt. Elke letter staat voor een methodiek die je jezelf kunt toe-eigenen. Zo staat de E voor Enriched Environment wat inhoudt dat je jezelf blootstelt aan nieuwe dingen. Ga op salsadansen of Spaans leren. Wil je vaker in bad en doe je dat nooit, plan het nu in. Van al die nieuwe dingen wordt je prefrontale hersenschors gestimuleerd.’ (de overige letters/methodieken vind je onderaan dit artikel terug) 

Jij helpt veel mensen bij het concretiseren van hun doelen. Worden ze er ook gelukkiger van?
‘Ja in veel gevallen wel, maar ik wil benadrukken dat vrouwen van 50 al zo veel hebben bereikt. We moeten altijd maar meer. Besef je dat je er al veel kracht in je zit. Je hebt je huis ingericht, kinderen opgevoed, carrière gemaakt, ziekten doorstaan. Dat heb je állemaal gedaan. Je bent al super goed bezig. Motivatie of passie voor iets nieuws is fijn, maar het is niet zo dat je niet compleet bent zonder. De nieuwe stap is een aanvulling, een cadeau.’

 Het EFFECT-programma:

E: Enriched Environment:  verrijk je omgeving.
Doe dingen die nieuw zijn. Leer een taal of een muziekinstrument bespelen, bezoek musea.

F: Flow Focus: leer je aandacht te reguleren.
Voor een ommezwaai is dit heel belangrijk. Doe aandachtstrainingen, yoga, meditatie of mindfulness. Hierdoor leer je je aandacht te richten op de doelen die je graag wilt bereiken en de dingen die belangrijk voor jou zijn.

F: Fixed Sleep Pattern: zorg voor een vast slaappatroon.
Net als alle methodieken van EFFECT is het wetenschappelijk aangetoond dat voldoende en regelmatig nachtrust effect heeft op het goed functioneren van de prefrontale hersenschors.

E: Exercise. Beweeg en Sport
Beweging zorgt niet alleen voor voldoende zuurstof naar de hersenen maar stimuleert ook je je verandervermogen en het is nog goed voor je stemming en je slaap ook.

C: Connect today and Tommorow: maak je toekomst vandaag.
Maak een stappenplan om je doel te bereiken. Waar wil je naar toe en wat kun je daar vandaag aan doen.

T: Time; gun jezelf tijd
Besef dat iets nieuws doen en ontwikkelen tijd kost. Gun jezelf die tijd ook.

 

Dit artikel heb ik eerder geschreven voor het tijdschrift Nouveau

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie