jonger denken

Kun je jezelf jonger denken?

Het is al weer een tijd geleden dat de BBC een experiment van Harvard psycholoog Ellen Langer uitzond. Zes bejaarden werden samen in een huis gezet dat zo was ingericht alsof het 1975 was. De tijd waarin ze op hun top waren. Doel was om te zien of het hen fysiek en mentaal jonger zou maken. En dat gebeurde ook. Hun beweeglijkheid, conditie, gezichts- en gehoorvermogen verbeterde meetbaar. Ook op geheugentests scoorden ze allemaal beter. En de effecten hielden aan; toen de BBC de deelnemers na een paar maanden weer opzocht, waren ze allemaal energieker dan voor het programma.

Op zich is het resultaat misschien niet heel verrassend, maar toch vind ik het een spectaculair experiment omdat we er nooit bij nadenken. Bij ouderen staan vaak de beperkingen centraal, niet alleen bij henzelf maar ook bij hun omgeving. Ik herken het: ik zeg regelmatig tegen mijn 87 jarige moeder, ‘blijf maar zitten ik doe het wel even.’ Ook hoeft ze geen keuzes meer te maken, dat doen de kinderen of verzorgers wel voor haar. Op deze manier vermindert de zelfredzaamheid. Onderzoekers zoals Ellen Langer laten zien dat die houding een enorme impact op het gedrag en gezondheid van ouderen heeft.

Nu niet denken, dat zie ik later dan wel weer, want let op: een verandering van mindset heeft op iedere leeftijd effect. Door positief te blijven en te denken en te doen alsof je jong bent kunnen je je fysieke en mentale leeftijd daadwerkelijk naar beneden brengen.

denk jezelf jong

Ellen Langer toont dat in haar boek Counterclockwise aan. Dertig jaar lang deed ze er onderzoek naar. Door middel  van allerlei experimenten laat ze zien dat slechts subtiele verschuivingen in ons denken, onze taal en in onze verwachtingen, kan leiden tot een betere geestelijke en fysieke gezondheid.

Dus als we denken dat we jong zijn en doen alsof we zijn, dan zal ons lichaam jong zijn. Het is echt zo.

En hoe doen we dat dan?
Ten eerste moeten we, zo blijkt uit de onderzoeken, proberen positief te blijven door ons bewust te worden van onze gedachten en woorden. In plaats van te zeggen ‘Ik ben te oud voor zo’n intensieve bodypump les’, zeg je  ‘Ik ben jong genoeg voor een intensieve bodypump les.’  Door deze techniek steeds opnieuw te oefenen, trainen we onze hersenen om het echt te geloven.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.