lang leven

Lang zullen we leven!

Een eeuw lang leven wordt steeds gewoner. Voor ons, maar zeker voor de generatie onder ons. De kans dat we nog een lange tijd te gaan hebben als vijftigplusser is in ieder geval heel groot.

tekst: Marlijn Metzlar

Begin 2020 woonden er in Nederland 2398 mensen die honderd jaar of ouder waren, zo schrijft het CBS. Het opmerkelijke hieraan is dat een kleine 400 personen man zijn en de overige twee duizend vrouwen. De NOS schreef eerder over dit gender verschil in leeftijd. Een van de redenen die zij noemden voor dit enorme verschil is dat de levensverwachting van vrouwen hoger is dan die van mannen, doordat mannen in het verleden aanzienlijk meer rookten dan vrouwen. Hierdoor krijgen mannen eerder gezondheidsklachten die gerelateerd zijn aan roken en halen zij de honderd (plus) niet.

lang leven

Hierboven staat een grafiek van het CBS over de verdeling van mannen en vrouwen die 100 jaar of ouder zijn, in een periode van 1995 tot en met 2020. Opvallend is dat er in 2015 een verdubbeling van het aantal 100-plussers heeft plaatsgevonden, maar dat de lijn daarna lijkt te stagneren. Desondanks wordt er vanaf heden weer een kleine stijging in het aantal 100-plussers verwacht, doordat er na de Eerste Wereldoorlog sprake was van een kleine babyboom. De kinderen uit deze geboortegolf, zullen rond dit jaar deel uit gaan maken van de groep mensen die zichzelf eeuwling of ouder kunnen noemen.

Ook meer tachtigers en negentigers

Niet alleen de groep van 100-plussers neemt toe, ook de groep tachtigers en negentigers breidt steeds verder uit. Doordat de medische wereld zich blijft ontwikkelen én door geboortegolven decennia geleden, zullen er in de toekomst meer mensen ‘zo oud zijn als Metusalem’. Want dat is blijkbaar wat er gezegd wordt. Wie vijftig wordt is sara (of abraham), zestig Rebekka (of Isaak), zeventig Rachel (of Jacob), tachtig Asnath (of Jozef), negentig Efraïm en bij de honderdste verjaardag wordt de Bijbelse naam Metusalem gebruikt.

Het maakt overigens voor het oud worden wel uit waar je geboren bent. Griekenland, Portugal en Frankrijk zijn de Europese landen met de meeste 100-plussers. Nederland staat pas op plaatst 17 van in dit rijtje met 28 Europese landen. Het CBS houdt ook bij hoeveel ouderen in bepaalde gemeentes wonen, in onderstaand beeld zijn de gemeentes met veel inwoners die 80 jaar en ouder zijn, donker van kleur:

lang leven

Welke gemeente het Griekenland van Nederland is, lijkt niet eenduidig aanwijsbaar, maar de aanwezigheid van natuur en niet te veel verstedelijking, lijkt een element te zijn om 100-plusser te worden.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie