vergrijzing

Leuk ouder worden: films, podcasts en sites die je niet mag missen

‘Healthy aging’, ‘heel oud worden’, ‘vergrijzing’; het zijn populaire thema’s vandaag de dag. (Wat dat betreft zit ik met BLOW helemaal goed.) Soms is het misschien een beetje veel van het goede. Maar, er is ook heel veel leuks te zien en te horen op dit gebied. Even wat goede tips voor de komende tijd:

Podcast

Ze maakte eerder al een geweldige podcast Opvliegers over de overgang daarna volgde de podcast Zestig, over wat er allemaal op je pad komt rond deze leeftijd – geweldig vond ik ‘m. En nu is er dan De Toekomst is Grijs  een podcastserie over hoe Nederland er qua vergrijzing in 2040 uitziet. Aanrader.

Netflix

Hoe komt het toch dat de mensen in sommige gebieden in de wereld zo gezond oud worden? Wat doen ze precies, hoe leven ze? Dan Buettner laat het allemaal zien in de Netflix serie Live to 100: Secrets of the Blue Zones.

Nu we toch aan het Netflixen zijn, wil ik ook even de documentaire serie: You Are What You Eat; A Twin Experiment noemen waarin identieke tweelingen gedurende 8 weken gevolgd worden terwijl ze hun dieet en leefstijl omgooien. De ene helft volgt gedurende die tijd een volledig veganistisch dieet, terwijl de andere gewoon alle soorten voeding blijft eten.  De serie is wat langdradig maar toch interessant om de verschillen te zien.

Youtube/Boek

Ons denkbeeld over ouder worden is nog steeds heel negatief, niet goed voor je eigen gezondheid en zeker niet voor de maatschappij. We moeten het met z’n allen doen. Wist je dat -als het om solliciteren gaat- de vijftiger het hardst gediscrimineerd wordt? Meer nog dan mensen met een migratieachtergrond. De koningin van het strijden tegen Ageism (seniorisme) is auteur, activist Ashton Applewhite. Ze heeft er een waanzinnige TED-talk over gegeven. Absoluut de moeite van het kijken waard. Haar boek This Chair Rocks is een spetterend manifest waarin wordt opgeroepen tot het beëindigen van discriminatie en vooroordelen op basis van leeftijd. En ze is nog grappig ook.

Expositie

De afgelopen 150 jaar is de levensverwachting van de mens verdubbeld. In 1850 was de gemiddelde levensverwachting 40 jaar, ondertussen is die 80 jaar. De expositie Living Looonger zoomt in op vragen rond ouder worden, jong blijven en sterfelijkheid.  De expo is tot 25 januari 2025 te zien in NEMO Amsterdam. (ik moet nog gaan)

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie