levensverwachting

Levensverwachting stijgt minder snel. Is het maximum bereikt?

We lijken steeds ouder en ouder te worden. De laatste dertig jaar is de levensverwachting van Europeanen immers flink toegenomen. In 1990 was de gemiddelde levensverwachting van mannen in Nederland 73,8 jaar, van vrouwen 80,1. In 2024 was dat opgelopen tot respectievelijk 80,5 en 83,3 jaar. Dat is nogal een verschil.
Maar, uit een grote Europese studie onlangs gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet blijkt dat groei nu wel stagneert. Betekent dat dat we onze maximale leeftijd zo’n beetje hebben bereikt? Ja en nee. Ja, wel als we zo ‘ongezond’ blijven leven, nee, omdat er door allerlei gezondheidsbevorderende ontwikkelingen de levensverwachting nog wel zal toenemen. Uiteraard niet in het oneindige maar het CBS verwacht nog wel degelijk een toename. Volgens hun berekeningen stijgt de gemiddelde levensverwachting (m+v) naar 86,5 jaar in 2050.

Terug naar die stagnatie van dit moment.  Deels was het Corona die daar debet aan was.  Er stierven immers heel veel mensen aan Covid waardoor de gemiddelde levensverwachting daalde. Maar, een zeker zo grote oorzaak van het afnemen van de stijging komt door een ongezonde leefstijl zoals slechte voeding en lichamelijke inactiviteit waardoor het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten toenam. ”

De woordvoerder van het grootschalige onderzoek gaf aan dat we de focus moeten verleggen van simpelweg ‘langer leven’ naar ‘gezond langer leven’. De uitdaging zit in het opkrikken van de levenskwaliteit van mensen die ouder worden. Het aanstaande 10-jarige gezondheidsplan zou daarom ook ‘preventie’  op de voorgrond moeten zetten. (ik roep het al jaren 🙂

Bronnen: Parool, AD, The guardian.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie