lezen

Lezen is goed voor het brein en werkt levensverlengend

Dat lezen goed en gezond is, zal niemand verbazen. Dat het ook jaren aan je leven toevoegt en dementie kan helpen voorkomen is misschien minder bekend.  Misschien toch weer vaker een boek openslaan.

Bewezen: 4 redenen waarom lezen goed voor je gezondheid is

 

1. Minder stress

De eerste reden ligt het meest voor de hand: lezen ontspant. Onderzoek laat zien dat door lezen de hartslag en bloeddruk daalt en de spierspanning vermindert. Uit deze studie blijkt ook dat een roman lezen net zo ontspannend werkt als yoga. Niet voor niets wordt aanbevolen om voor het slapen te gaan lezen. Een boek maakt de overgang tussen wakker zijn en slaperig worden makkelijker. Het lezen van een echt boek helpt je meer te ontspannen voor het slapen gaan dan een scherm. Schermen zoals e-readers en tablets kunnen je door het (blauwe) licht zelfs langer wakker houden. En wat voor boek je leest maakt volgens de Amerikaanse neuropsycholoog David Lewis – die er onderzoek naar deed – niet uit. “Zolang het je maar boeit, het gaat erom dat je even kunt ontsnappen aan de zorgen en stress van alledag”

2. Het werkt levensverlengend

Volgens een onderzoek van de Yale University School of Public Health hebben mensen die regelmatig een boek lezen een langere levensverwachting. 3500 volwassenen van 50 jaar en ouder  werden gevraagd naar hun leesgewoontes en twaalf jaar lang gevolgd. Mensen die lazen, hadden 17 procent minder kans om te overlijden. En mensen die meer dan 3,5 uur per week lazen, dus gemiddeld een half uur per dag, verlaagden hun kans op overlijden zelfs met 23 procent. Waarom de lezers langer leven is niet bekend, gedacht wordt aan de positieve effecten die lezen heeft op de verstandelijke functies.

3. Het houdt je brein jong en helpt dementie voorkomen

Uit verschillende studies is gebleken dat veel lezen het verouderingsproces van het brein kan vertragen. Lezen verbetert je geheugen én het vermogen om analytisch te denken. Daarnaast kun je je beter concentreren omdat je tijdens het lezen maar met 1 ding bezig bent. Of je te maken krijgt met dementie is afhankelijk van meerdere factoren. Maar feit is dat je je brein moeten blijven stimuleren en dat lezen daar goed bij kan helpen. Een Amerikaanse studie wijst uit dat door te lezen, maar ook puzzelen of schaken, de kans 2,5 keer minder groot is dat je alzheimer ontwikkelt.

4. Het is goed voor je sociale vaardigheden

Mensen die altijd maar lezen lijken misschien niet heel sociaal te zijn. Toch blijkt uit een studie dat mensen die lezen empathischer zijn. Ze hebben meer begrip voor de gedachten, verlangens en overtuigingen van anderen, zelfs als die niet overeenkomen met hun eigen ideeën. De positieve impact die lezen heeft op het sociale gedrag is volgens een artikel in Science veel groter bij mensen die fictie lezen dan mensen die non fictie lezen,

Dit moet je ook even lezen:

Als het om begrijpen en onthouden gaat kunnen we beter een papieren boek lezen dan een e-book. Al meerder onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die gedrukte boeken lezen hoger scoren op begripstests en meer herinneren van wat ze hebben gelezen . Onze hersenen registreren bij het bestuderen van een tekst op een scherm niet dezelfde context als bij een fysiek boek of geprinte pagina’s.

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief