zin in seks

Minder zin in seks? Zo breng je weer leven in de brouwerij

LET’S TALK ABOUT SEX, BABY

Het is wat met dat ouder worden. Soms lijkt het wel alsof de hele boel instort door die veranderende hormoonhuishouding. Dunner haar, meer rimpels, pijnlijke gewrichten en als je denkt dat je alles gehad hebt, wordt je libido ook nog minder. Over dat laatste wil ik het eens hebben. Veel seksuologen zijn van mening dat er op zich niet zo veel verandert. We moeten alleen wat meer tijd besteden aan elkaar en meer geduld hebben, omdat het allemaal iets minder vanzelf gaat. En dat we even­tueel glijmiddel kunnen gebruiken om het allemaal soepeler te laten verlopen. Allemaal leuk en aardig, maar ik vind dat er wel degelijk wat verandert. Mij maak je niet wijs dat je met een beetje meer aaien en geduld hetzelfde kunt bereiken als voor­heen.

Documentairemaakster Ingeborg Beugel durfde er in haar documentaire Uitgebloeid eerlijk voor uit te komen: ‘Het duurt ontzet­tend lang en áls ik dan klaarkom, dan is het niets vergeleken met vroeger: een mie­zerig gelokaliseerd dingetje. Ik bedoel, je moet er al zoveel meer werk voor doen en dan is het eindresultaat zo teleurstellend…’  Van vriendinnen hoor ik ook dat ze minder opgewonden raken of dat het vrijen pijn doet en zelf ervaar ik ook een verschil. En dat heeft echt niks met mijn relatie te maken. Natuurlijk, het aantal keren dat we het doen, is veel minder dan vroeger, maar dat vind ik heel normaal. Nee, ik heb het over wezenlijk lichamelijke veranderingen.

Moeten we hier nou mee leren leven of valt er nog iets te redden in bed?
Ik vraag het aan Dorenda van Dijken. Ze is gynaecoloog in het OLVG West in Amsterdam en houdt zich al ruim twintig jaar bezig met menopauzeproblematiek. ‘Het is allemaal niet zo eenduidig,’ zegt ze meteen. ‘Eerst even over het begrip libido. Daar zijn nogal wat misvattingen over. Het suggereert alsof het iets is wat je hebt en wat je zou kunnen verliezen. Dat is niet het geval. Je kunt beter spreken van seksuele motivatie: je moet iets doen of een prikkel hebben om die seksuele motivatie te krij­gen. En als je ouder wordt, moet je soms nog meer je best doen om het waakvlam­metje aan te wakkeren. Maar het is heel wisselend hoe vrouwen reageren op de overgang. Er zijn veel vrouwen die zelfs betere seks hebben dan ooit. Anderen heb­ben er minder zin in, doordat ze zich niet meer aantrekkelijk voelen nu hun figuur is veranderd. Bij weer anderen ligt het toch aan de relatie of aan andere stressfactoren. Dan denken ze dat het door de overgang komt, maar als George Clooney langskomt doet alles het ineens wel.
Sommige vrouwen hebben pijn bij de pene­tratie en vermijden het om opgewonden te raken. En dan bestaat er nog een categorie vrouwen bij wie het echt een testosteron­probleem is. Wat ze ook doen, ze raken niet opgewonden of ervaren nauwelijks een orgasme. Het is als sleuren aan een dood paard. Die vrouwen zouden via een arts hun testosteronwaarde kunnen laten bepa­len. Als die te laag is, kun je met testos­terongel of -pleisters het tekort aanvullen. Dat kan helpen, maar voor alle duidelijk­heid: testosteron is het hormoon dat te maken heeft met je ontvankelijk maken voor een seksuele prikkel, maar het is geen lustopwekker. Zin moet of kun je zelf maken. Seksualiteit is dus best ingewik­keld en heeft met veel aspecten te maken.’

En hoe zit het dan met een droge vagina en pijn bij het vrijen?
‘Vaginale droogheid komt voornamelijk door afname van de hoeveelheid oestro­geen in het lichaam. De vaginahuid wordt dun. We noemen dat atrofie. De vagina wordt minder vochtig en minder elastisch. De doorbloeding neemt af. Al die dingen kunnen pijn geven bij het vrijen. Maar nu komt het: die pijn komt niet door de atrofie op zich, het komt doordat de vagina niet vochtig genoeg is. Het gaat allemaal om de opwinding. Als je opgewonden genoeg bent, produceer je voldoende vocht en hoeft het geen pijn te doen. We zijn geneigd om glijmiddel te gebruiken – altijd op siliconenbasis! – maar je kunt je afvragen waar je dan mee bezig bent. Het is het verdoezelen van het feit dat je niet voldoende opgewonden bent. Voor de dunne vaginahuid bestaan goede crèmes en vaginale tabletten waar een verzwakt oestrogeen in zit. Oestrogeen bouwt de bekleding van de vaginahuid op en verbe­tert de doorbloeding.’

Er valt dus toch wel het een en ander te doen aan onze klachten. Meer dan ik dacht.
We moesten maar eens beginnen met er openhartiger over te zijn. Twee op de drie vrouwen hebben door de overgang minder of geen zin meer in seks. Stel, dat de helft van hen het wel prima vindt zo, dan hoeft nog maar een derde op zoek te gaan naar meer opwinding. Al dan niet met ‘Beetje van jezelf en een beetje van Maggi’. Zo houden we tot ons tachtigste pret in bed.

TUSSEN DE LAKENS-TIPS

  • Ga op zoek naar wat je vroeger leuk en lekker vond en waar je opgewon­den van raakt. Aanraken/aaien met aandacht (en dus niet alsof je de ramen lapt).
  •  Van laserbehandelingen krijg je geen beter seksleven. Het zou kunnen hel­pen bij atrofie, maar er wordt ook voor gewaarschuwd: na veel behan­delingen ontstaat er verhoorning en word je zelfs droger.
  • Hormoontherapie helpt (alleen) wan­neer je minder zin hebt door klachten als nachtzweten, moeheid en stem­mingen. Als je je weer beter voelt, heb je vaak ook weer zin in seks.
  • Tegen vaginale droogheid (branderig­heid, kleine wondjes, pijn): Synapauze oestriolcreme (de ovules geven vaker klachten) of Vagifem oestradioltabletten.  Zonder oestrogeen: Hyalofemme vaginale gel op basis van verzwakt hyaluronzuur, Premeno Duo met ver­zwakt hyaluronzuur en melkzuur (her­stelt de zuurgraad).

Dit artikel van mij heeft eerder in Nouveau gestaan

Wil je zeker weten dat je niks mist van BLOW? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief